Gå til hovedindhold

Løbetræning

Spørgsmål

Jeg er 32 år, og fik min diagnose i 2010. Jeg har altid været aktiv med sport og har også kunne spille fodbold, løbe mv. siden diagnosedatoen. Men nu begynder jeg at opleve problemer. Når jeg løber, begynder jeg at trække på mit ben, har svært ved at holde balancen, og er ikke så udholden, som jeg var engang. Det er meget frustrerende. Jeg har været i dialog med min neurolog, og han har forklaret mig den nedsatte "ledningshastighed" på nervetrådene. Når jeg løber i dag, kan jeg holde ca. 2 km. før jeg næsten ikke kan stå på benene. Når pulsen og varmen i kroppen kommer ned efter ca. 3-4 minutters pause, kan jeg løbe ca. 2 km. igen med samme reaktion. Jeg kan godt løbe 3-4 stræk af 2 km. men må konstant holde pause. Kan jeg lave nogle særlige øvelser, for at træne min krop til at stå imod? Er det min balance som skal forbedres, eller hvad kan jeg gøre for at forbedre symptomerne? Træner jeg forkert? Spørgsmålene er mange, og jeg mangler nogle gode råd.

Svar

Du gør det helt rigtige, og jeg er enig med din neurolog.
Det du oplever er nedsat nervelednings hastighed, som også forværres ved øget kropstemperatur. Derfor kan du løbe igen, når du har holdt en lille pause. Jeg tror desværre ikke, at der er øvelser, som kan afhjælpe dette. Men tænk på beklædning, som tillader dig at komme af med varmen - det kan måske øge din distance. Når benene så siger fra, skal du respektere kroppens signaler, stoppe og restituere og få kropstemperaturen ned. Måske kan du på denne måde øge din distance eller afkorte restitutions perioden.

Du kan også prøve - i en periode på 3 måneder - at kombinere det med styrketræning af de store muskler i benene. Træn tungt med 10 gentagelser x 3. Du skal opleve, at når du når til den 10 gentagelse har du brug for pausen. Pausen skal være på ca. 30 sekunder, så du igen kan klare 10 gentagelser. Træn gerne 3 x ugentlig. Prøv evt. også at kombinere det med cross traineren, som jo har en bevægelse der ligner løb, bortset fra at du ikke selv skal føre benene frem og koordinere isæt og afsæt.