Gå til hovedindhold

Løb og hop

Spørgsmål

Hvordan kan det være, at jeg som skleroseramt hverken kan hoppe eller løbe mere. Er der nogen former for træning, som kan afhjælpe dette problem?

Svar

At løbe og hoppe er 2 meget fysisk krævende bevægelser.
De kræver:
1) at man kan udvikle hurtig eksplosiv kraft og
2) at der er en superfin koordination imellem alle de involverede muskler. Det er især det sidste, som er udfordringen. Når man løber og hopper er musklernes arbejde nøje afstemt i forhold til hinanden. Nogle muskler laver kraft, andre holder lidt igen og hele tiden skifter det. Det kan man med et intakt muskel og nervesystem, men med MS bliver impulserne forsinkede og i nogle tilfælde mangelfulde. Derved mister man noget af koordinationen ved de hurtige bevægelser. Når bevægelserne derimod er langsommere kan man bedre koncentrere sig om udførelsen.

Hvis du vil træne løb og hop skal du fokusere på:
1) eksplosiv kraft af benene i maskiner, hvor du med relativ tungt vægt udfører bevægelserne, så hurtigt du kan (og med kvalitet i bevægelsen).
2) koordinations træning, hvor forsiden og bagsiden af benene hele tiden skiftes til at arbejde. Det kan eks. være ved at stå og placere en klud under den ene fod. Dette ben fører du hurtigt frem og tilbage (uden at overstrække knæet). Skift side inden du bliver træt.