Gå til hovedindhold

Livslang behandling med hydrocortison

Spørgsmål
Jeg fik konstateret MS for ca. to måneder siden og er nu i behandling med Copaxone.

Ved MR-scanningen fandt man, udover forandringer i hjernen, også et makro adenom i hypofysen. Resultatet på en ACTH-test viser nu, at jeg tilsyneladende ikke producerer nok cortisol igennem binyrerne og man vil derfor give mig hydrocortisontabletter på 5 mg.

Det skal siges, at ACTH-testen blev taget ca. en måned efter ophør af en prednisolonkur, som jeg fik omkring tidspunktet for min MS-diagnose. Derfor kan det lave cortisol tal måske hænge sammen med dette, og en ny ACTH-test skal laves om ca. 2 måneder.

Mit spørgsmål er: Hvis det viser sig, at jeg udover sclerose, også lider af binyreinsufficiens og derfor skal have livslang behandling med hydrocortisol, hvordan vil det så påvirke min sclerose?

Jeg har svært ved at gennemskue om sclerosen vil blive forværret på grund af behandlingen med hydrocortisol, da dette jo er det samme man giver ved akutte scleroseattakker.

Hvis jeg skal tage hydrocortisol resten af livet, vil det vel have en eller anden påvirkning af mit immunforsvar, som så igen påvirker min sclerose?
Svar
Det er forståeligt at man gør sig nogle bekymringer, når man skal i livslang behandling med binyrebarkhormon.

De behandlende læger må kunne besvare dine generelle spørgsmål til denne behandling, blandt andet i forhold til ændring i immunforsvaret. Med hensyn til det sclerosespecifikke, er det rigtigt at man bruger binyrebarkhormon (medrol) som attakbehandling eller eventuelt som pulsbehandling i tillæg til interferon, men det er højere doser og af kortere varighed. Så det er ikke sammenligneligt med den livalange behandling i lavere doser, som du - formentlig - skal have for hypofysesygdommen.

Umidelbart tror jeg ikke, at det har en negativ indflydelse på selve sclerosesygdommen.