Gå til hovedindhold

Livsforsikring med sclerose

Spørgsmål

Jeg havde for et halvt år siden synsnervebetændelse på det ene øje. En øjenlæge henviste mig til en skleroseklinik, hvor jeg blev undersøgt nærmere. Betændelsen gik hurtigt over af sig selv igen, men jeg fik alligevel taget blodprøver, synsprøver og rygvæskeprøve, hvor alt så fint ud. Desuden blev der taget en MR-skanning, der heller ikke viste noget unormalt. Nu har jeg været jobsøgende i et års tid, hvor jeg har manglet sundhedsforsikringer. Det kom jeg først til at tænke på her i efteråret, og da min kone og jeg allerede har et barn og et mere på vej, så virker en livsforsikring derfor ganske fornuftig. Det første sted afviste mig dog, selvom jeg dengang kun var 29 år og i øvrigt sund og rask. Beskeden var først, at jeg ikke kan forsikres, og da jeg spurgte ind til årsagen, så fik jeg oplyst, at det godt kunne lade sig gøre alligevel. Dernæst fik jeg oplyst, at det først kan ske om 10 år, og til sidst mente de ikke, at jeg nogensinde kan tegne en livsforsikring. I mine øjne virker beslutningen voldsom for et enkeltstående tilfælde, og jeg vil derfor gerne vide, hvorvidt den slags er normalt for sklerosepatienter og/eller personer, der er blevet ramt af synsnervebetændelse?

Desuden vil jeg høre, hvorvidt der er kendskab til nogen forsikringsselskaber, der tager oplysningen mindre alvorligt, da jeg stadig meget gerne vil sikre mine børn i tilfælde af dødfald? Naturligvis satser jeg dog på, at det aldrig bliver relevant, men det er stadig godt at være forsikret.

Svar

Det er ikke nemt at tegne forsikringer der dækker ved sygdom/dødsfald, hvis man har fået stillet diagnosen sclerose og heller ikke blot ved en synsnervebetændelse, da selskaberne er bange for at det udvikler sig til sclerose. Den manglende nemhed har du jo prøvet på egen krop. Selskaberne bestemmer selv, hvem de vil tegne forsikring til, men er de i tvivl om hvilken dækning der kan tilbydes, benyttes ofte Videnscenter for Helbred & Forsikring til vurderingen.

Hvad angår mængden af helbredsoplysninger der skal afgives for at etablere f.eks. en livsforsikring, afhænger den typisk af om man forsøger at etablere en forsikring som privatpension, eller om man bliver en del af en firmapension. Ved sidstnævnte model, skal der typisk afgives langt færre helbredsoplysninger, hvis der overhovedet skal afgives nogle.