Gå til hovedindhold

Livs- og rejseforsikring med sclerose

Spørgsmål
Jeg er nydiagnosticeret med MS, men har nogle forsikringsbekymringer. Hvis jeg ansøger om at tegne en livsforsikring i et selskab nu og selvfølgelig oplyser lægens diagnose, kan jeg så risikere at selskabet "deler" den oplysning med andre? Jeg kunne forestille mig, at selskabet vil sige nej til at tegne forsikring på mig med denne diagnose, men kan andre selskaber så få dette oplyst?
Har pt. ingen forsikringen og ville jo gerne have det tegnet i så fald der skulle dukke andre ubehagelige ting op i fremtiden - andre sygdomme.
Jeg er endnu ikke i behandling for MS, og ved heller ikke om jeg skal det. Vil det være nemmere at tegne en forsikring, når man ikke er i behandling i forhold til hvis man er?
Er der nogle selskaber, som I af erfaring kender til, som vil tegne forsikringer for personer med MS?  

Jeg har jo endnu håbet, om at når jeg kommer i job, er det ved en virksomhed med en god pensions- og forsikringsordning, hvor jeg forhåbentlig ikke skal udfylde meget fyldestgørende oplysninger, og derved kan blive forsikret herigennem. Men hvis jeg så tidligere selv har forsøgt at tegne en privat livsforsikring med afslag kan dette så blive oplyst til den ordning, jeg håber at få etableret gennem et fremtidigt job?

Ved tegning af forsikring i nogle selskaber står der i den medfølgende vejledning til helbredsskemaerne, at man ved sin underskrift giver lov til at ens helbredsoplysninger registreres i "Helbred og Forsikring" hvis f.eks. forsikringen ikke kan antages på normale vilkår.  
Det er her jeg tænkte på om "Helbred og Forsikring" er en organisation til "gavn" for selskaberne, som registrerer oplysninger om personer der har fået afslag på forsikringer, eller kun kan tegne forsikringer på særlige vilkår, således at alle fremtidige forsikringsselskaber jeg forsøger at tegne ved (f.eks. også gennem fremtidigt job) så kan "tjekke mig" herigennem? Altså se om jeg er registreret der med "dårligt helbred", som det vel kaldes med MS, og dermed kan et forsikringsselskab undgå at tegne mig?
Sagt på en anden måde, vil jeg altså gerne sikre mig, hvad det her "Helbred og Forsikring" er for noget inden jeg giver grønt lys til at et forsikringsselskab må registrere mig der, når jeg forsøger at tegne forsikring.  

Hvad med rejseforsikringer?
Jeg har pt. en rejseforsikring i Europæiske Rejseforsikring. Den ønsker jeg at flytte til et andet selskab, samt udvide den til at dække hele verden. Vil de kunne give mig afslag pga. jeg nu er syg?
Altså vil det være dumt at forsøge at flytte forsikringen? Bør jeg bare beholde den jeg har?

Svar
Der er et par forskellige spørgsmål i din mail, jeg har forsøgt at dele det lidt op.  

Livsforsikring:  
Din ansøgning af livsforsikring deles ikke med andre pensionsselskaber, men såfremt pensionsselskabet er i tvivl om hvordan de skal tolke helbredsoplysningerne, benytter de gerne det der hedder bedømmelsesforeningen. Det gør de således at der er en ensartethed i, hvordan man afgør ansøgningerne om dækninger, på denne måde vil det med stor sandsynlighed betyde, at hvis man har fået afslag i et pensionsselskab får man det også det andet.
Tror desværre ikke de vil se med forskellige øjne på om man er i behandling eller ej.  
Der er intet forgjort I at forsøge at tegne en forsikring, du kan maksimalt få et afslag, og det vil ikke medføre at du bliver ringere stillet ved evt. fremtidig tegning af forsikring.  

Du har ret i, at det kan være en rigtig god ide for dig at blive ansat et sted hvor du omfattes af en firmapension, da der typisk er væsentlig lempeligere spørgsmål til helbredet i en firmapension. Derfor kan du den vej rundt blive dækket fuldt ud, også selvom du tidligere har fået afslag på at tegne en forsikring individuelt.  

Der er etisk i pensionsselskaberne truffet en beslutning om at man som udgangspunkt skal have samme behandling i selskaberne ud fra de helbredsoplysninger man har skulle afgive. Derfor er hensigten, at hvis du har fået en klausul i et selskab, vil du som udgangspunkt få samme klausul i et andet selskab. Det er selvfølgelig en ulempe at du ikke kan "forhandle" med det enkelte selskab herom, men omvendt også en tryghed for en ensartet behandling.  

Rejseforsikring: 
Her kigges der ikke så meget på helbredet ved tegning af forsikring, typisk er der ingen helbredsspørgsmål. Dog er det afgørende for dækningen på en rejseforsikring at man har været i en stabil fase i indtil 2 måneder før evt. afrejse. Der kan ved rejse ansøges om en forhåndsgodkendelse i rejseforsikringsselskabet.