Gå til hovedindhold

Levertran og GLA

Spørgsmål

Jeg bliver forvirret af al den information der findes på nettet om Omega-3, -6 og -9, både i relation til planter og fisk.

Som alternativ til min datters indtag af Kæmpenatlysolie og to tabletter Eye-Q, har du tidligere anbefalet, at kombinere et produkt med GLA (gammalinolsyre) med fiskeolie eller levertran, hvorpå jeg så spørger:

Hvilket GLA-produkt vil du anbefale - og hvis vi skal udskifte Eye-Q med levertran - hvilken levertran vil du så anbefale?

På nettet findes der et hav af denne form for fiskeolier. Umiddelbart vil jeg afprøve Urtekrams nye produkt med Hørfrø- og Kæmpenatlysolie - kombineret med en optimal levertran. Hvad siger du til det?

Svar

Ja, der er megen information, som måske ikke altid er lige let tilgængelig.

Der er jo mange forskellige typer af levertran på markedet efterhånden, men alle skal jo opfylde kriterier for renhed m.v., så mit umiddelbare forslag vil være at vælge en type, hvor A-vitamin er blevet reduceret. Det er for eksempel sket i Möllers Tran, som nu indeholder 250 microgram A-vitamin, ved dagsdosis på 5 ml torskelevertran. Det betyder, at levertranen kan kombineres med en multivitamin, som også indeholder A-vitamin. Dette kan gøres uden ricisi for overdosering af A-vitamin i alle aldersgrupper.

Desuden giver 5 ml Möllers Tran: 10 mikrogram vitamin D, 10 mg vitamin E og af omega-3 fedtsyrer: 0,5 g DHA og 0,4 g EPA ud af i alt 1,1 g omega-3-fedtsyrer.

Som nævnt i anden sammenhæng er flydende olier sandsynligvis de lettest optagelige, fordi en eventuel kapsel ikke skal nedbrydes i mavesækken inden optagelse.

Med hensyn til GLA vil jeg foreslå, at man vælger et produkt, som kan kombineres til den ønskede dosis. Health Craft har en kæmpenatlysolie i kapsler a 1000 mg med 90 mg GLA pr kapsel og 10 mg E-vitamin. 2 kapsler dagligt vil være en hensigtsmæssig dosis for voksne.