Gå til hovedindhold

Ledsmerter ved Avonex-injektion

Spørgsmål
Jeg tager Avonex en gang om ugen - skiftevis højre og venstre lår - og som så mange andre får jeg også ømme led i op til 24 timer efter. Men hvorfor får man ondt? Hvad er det, der sker i kroppen, siden det smerter?
Det er værst i ankler, fødder, knæ og nakke.

Desuden har jeg et tip til dem, der hader at stikke sig. Jeg stikker mig om torsdagen, så det har jeg gjort til min personlige wellness-dag. Det vil sige, at jeg efter at have injiceret medicinen tager jeg et fodbad med lotion og hele pive-tøjet bagefter. Det gør, at jeg om torsdagen glæder mig til fodbadet, som kommer efter medicinen. På den måde vender jeg en ubehagelig pligt (medicinen) til noget rart at se frem til i stedet (fodbadet).
Svar
De fleste vil opleve ubehag ved interferon-beta injektion, hvor man kan få ledsmerter og influenza-lignende symptomer, hvilket er direkte forårsaget af interferon-molekylet i din Avonex.
Interferon-beta er et såkaldt cytokin, som kroppen blandt andet udskiller, når infektioner skal bekæmpes. Det har desværre også den sidevirkning, at det fremkalder ledsmerter og influenza-lignende symptomer. Ved injektion af beta-interferon med f.eks. Avonex, oplever man derfor samme ubehag, som man gør ved influenza, selvom interferonet i dette tilfælde skal bekæmpe sclerosen.