Ledsageordning
d. 6 oktober 2011

Jeg vil gerne høre dig, hvor bogstaveligt det skal forstås, det der står i bekendtgørelsen om ledsageordning, hvad personer der ikke kan færdes udenfor alene er berettiget til.

Jeg færdes ikke udenfor alene, hvis jeg har gøremål, så har jeg min hjemmevejleder eller andre med.
Jeg kan godt gå alene med hunden i vores eget område, men kan ikke gå til steder hvor der er noget, jeg skal forholde mig til. F.eks. en ny vej/rute eller steder hvor der er mange mennesker og nye indtryk.

Hvor konkret skal ordene om at færdes alene udenfor tolkes?
Er der et formål med at søge ledsageordning for mig, når jeg selv kan gå udenfor med vores hund? Ellers opfylder jeg kriterierne i bekendtgørelsen.

For at prøve at uddybe betingelserne vil jeg citere lovbemærkningerne for dig. Lovbemærkningerne er det, som politikerne har lagt til grund for vedtagelse og tankerne bag muligheden.  

"Personer under 67 år, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, har ret til 15 timers ledsagelse om måneden uanset boform. Den berettigede personkreds kan være fx kørestolsbrugere og andre med svære bevægelseshandicap, blinde og stærkt svagtsynede, personer med udviklingshæmning og andre, der af den ene eller den anden grund ikke kan færdes på egen hånd. Ordningen omfatter ikke personer med nedsat funktionsevne som følge af sindslidelse eller af sociale årsager. Dette skyldes, at arbejdet med disse persongrupper stiller nogle særlige krav med hensyn til indsigt og træning, som ligger ud over de kvalifikationer, som kommunens ledsagekorps forudsættes at skulle have".  

Ledsageordningen forudsættes at skulle give mulighed for ledsagelse til fritidsaktiviteter efter eget valg. Jeg tror måske, at din ledsagelse med din hjemmevejleder er til bestemte gøremål og som sådan ikke impulsive aktiviteter.  

Det er selvfølgelig svært for mig at udtale mig om du kan være berettiget, men jeg fornemmer, at du har behov for at få dækket ledsagelse til andre aktiviteter end hjemmevejledningsordningen dækker og derfor synes jeg, at du under alle omstændigheder skal prøve at søge om ledsageordning.
Jeg vil anbefale dig at være konkret med hensyn til hvilke formål du ønsker ledsagelse. Du kunne fx skrive biograf, koncert, loppemarked, udstillinger eller lign., jeg ved jo ikke lige hvor dine interesseområder ligger.
Det er tillige vigtigt, at du oplyser hvilken hjælp du har behov for ved ledsagelsen, fx køb af billet, hente kaffe, åbne døre o.lign.  

Husk, at du skal have en skriftlig afgørelse med begrundelse.

Skrevet d. 6 oktober 2011