Gå til hovedindhold

Ledsagelse til undersøgelser

Spørgsmål

Jeg er en mand på 35 år. Jeg har primær progressiv sklerose. Jeg er gift og min kone har fuldtids arbejde. Vi har i den sidste tid forsøgt at finde en løsning på, om hun kan komme under en ordning eller paragraf, der gør at hun ikke selv skal betale, eller bruge hendes ferie på at tage med mig til læge og undersøgelser. Jeg har lidt svært ved at huske, så det er jo dejligt at kunne have hende med som støtteperson og bisidder. Min kone er meget behjælpelig og interessere sig meget, så hun kan hjælpe mig og vores ægteskab på bedste mulige måde, men det er jo dyrt, når hun selv skal betale, og det er jo heller ikke hver uge det forekommer. Jeg kan stadigvæk klare mig selv med personlig pleje, for som I jo nok ved - kan selv vil selv. Har I nogle forslag eller kendskab til nogle paragraffer eller ordninger, hun kan komme under, så hun stadigvæk kan passe sit arbejde, uden at skulle være min personlige hjælper, det skulle jo ikke gå hen og blive en byrde for hende.

Svar

Jeg forstår jeres problem, og desværre deler I det med rigtig mange. Jeg opfatter det sådan, at du ikke er på arbejdsmarkedet mere, men klarer dig selv hjemme og ikke har behov for hjælp til personlig pleje. Der findes ikke regler om kompensation for pårørende, der har behov for at følge ægtefælle/pårørende til undersøgelser.

Nu kan jeg jo ikke, vide om du måtte opfylde betingelserne for ledsageordning. Du kan orientere dig nærmere om ledsageordning her. Jeg er godt klar over, at det som sådan ikke løser jeres problem, da man som udgangspunkt ikke kan ansætte nært pårørende, men det vil under alle omstændigheder altid være op til kommunen.

Der er ligeledes mulighed for ledsagelse til såkaldte ikke-selvvalgte aktiviteter se eventuelt på Ankestyrelsens hjemmeside, søg på afgørelse "servicelovens § 85 - afgjort i 2007". SM C-38-07.