Gå til hovedindhold

Ledighedsydelse, afprøvninger

Spørgsmål

Jeg har været igennem et 3 år langt forløb via kommunen, og er nu visiteret til fleksjob på 15 timer ugentligt. Jeg er nu på ledighedsydelse og i praktik, der med henblik på fleksjob på 15 timer ugentligt.

Min diagnose er kroniske nakke- og skuldersmerter samt slidgigt, og har været til udredning for sclerose tre gange uden at jeg har fået en endelig diagnose - men har dog fået at vide at der er tegn på forandringer neurologisk.

Nu er jeg så i den situation at jeg har så svært ved at få hverdagene til at hænge sammen, på grund af træthed, koncentrationsbesvær og smerter i nakke og skuldre.

Men samtidig vil jeg jo så gerne have et fleksjob, og det kommer virkelig bag på mig at det ikke går så godt som ønsket i praktikken. Særligt når man tænker på at alle mine skånehensyn, som for eksempel det at undgå at arbejde med foroverbøjet nakke, vekslende mellem siddende, gående og stående arbejdsfunktioner er tilgodeset.

Jeg har været i 10 måneders praktikforløb forskellige steder, hvor jeg har trivedes med kollegaer men ikke fysisk, på grund af mine gener/smerter.

Jeg er pt. i en sfo, og hvis jeg skal ansættes er det et krav at jeg skal deltage i møder, fordrag m.m. om aftenen, udover de 15 timer.

Mit spørgsmål er nu: Hvad gør jeg? (der er i forvejen ikke megen overskud til min familie og det har jeg det selvfølgelig ikke særligt godt med) Hvad siger loven om ledighedsydelse? Hvor længe har man mulighed for at få det?

Jeg har været aktiv i hele afklaringsforløbet siden 2005 og selv fundet 5 ud af de 6 praktiksteder. Jeg kan næsten ikke overskue at skulle have den "trussel", om at komme på kontanthjælp, hængende over hovedet igen.

Skal jeg tie, og håbe på fleksjobbet og se hvordan det kommer til at gå, eller hvad? Hvis jeg ikke kan arbejde i en sfo har jeg ikke nogen anelse om hvilket job det så skulle være - når man tænker på de skånehensyn jeg har behov for - og frygter at blive slæbt igennem den ene praktik forløb efter den anden.

Hvordan griber jeg det hele an? Har tænkt mig at fortælle fleksjobskonsulenten hvordan jeg har det, men frygter at hun så siger, at jeg så må prøv et andet sted. Jeg er jo ellers så glad for at være på arbejdet når jeg er der, kan bare ikke få det hele til at hænge sammen, når der også er en hjemmefront med 3 børn og en mand, der behøver min opmærksomhed og energi.

Svar

Jeg kan se ud af dit spørgsmål, at du er meget aktiv arbejdssøgende og at det betyder meget for dig at være i job, men at du rent helbredsmæssigt faktisk ikke rigtig kan klare det. Det lyder også til, at det er svært at finde et job, som kan passe sammen med de hensyn, der skal tages.

Du spørger, hvor længe du har mulighed for at få ledighedsydelse. Reglerne fremgår af lov om aktiv socialpolitik kap. 7. betingelserne er blandt andet, at man opfylder betingelserne for at få et fleksjob, er aktiv søgende og tager imod rimelige tilbud. Herudover skal man også deltage i opfølgningssamtaler og lignende. Det forstår jeg på dit spørgsmål, at du til fulde gør.

Når ledighedsydelse er udbetalt i 12 måneder (indenfor 18 måneder skal kommunen vurdere om betingelserne fortsat er opfyldt). Det vil sige iværksætte nye afklaringsforløb/praktikker. Så yderligere afklaringsforløb vil du ikke undgå.

Med hensyn til vurdering af din nuværende praktik vil der skulle afholdes et møde omkring forløbet og her skal de faktiske forhold vurderes.

Jeg forstår godt din frygt for den økonomiske side og kan også forstå, at problemer med den endelige diagnose er en faktor her. Jeg forstår, at du har været igennem forskellige undersøgelser, men at diagnosen fortsat er uklar. Er der sket undersøgelser omkring dine koncentrationsproblemer og din træthed? Her tænker jeg på, om du har været henvist til neuropsykolog? Du kan her på læse svar fra neuropsykologen, som måske kan hjælpe dig.

Jeg forudsætter, at du er orienteret om, om eventuelle andre muligheder i lovgivningen kan afhjælpe dig i dagligdagen.

Jeg håber for dig, at du må finde en løsning, der kan kombinere arbejdsliv og privatliv.