Gå til hovedindhold

LCHF versus de 10 kostråd

Spørgsmål

Jeg kan se, du svarer på en kost baseret på LCHF, og du ikke kan anbefale den, det er med stor underen, og tænker ikke du har sat dig ordenligt ind i denne livsform, og især angående kolesterol. Hvordan der er super gode resultater med netop denne livsstil. Prøv at læse Uffe Ravnskovs indlæg omkring det, og chek ud med Annika Dahlqvist.

Svar

LCHF er ligesom Dukan-kuren og palæo meget oppe i tiden. Alle 3 kure repræsenterer en tilgang til kost og ernæring, der er baseret på et højt indtag af protein og fedt, gerne mættet, og et restriktivt indtag af kulhydrater. Det er bestemt en anden måde at spise på i forhold til de officielle danske kostanbefalinger -
de 10 kostråd. Jeg synes selvfølgelig, at det er rigtig interessant, når der kommer nye tendenser i den måde vi vælger at spise, men ud fra et fagligt synspunkt vil jeg se beviser for, at der er en positiv gevinst at hente ved at følge disse kure - også om 5 og 10 år. Og frem for alt, at der ikke er bivirkninger på lidt længere sigt i form af en øget sundhedsrisiko ved at spise så anderledes, som disse kure foreskriver. Vores kostråd er baseret på årtiers forskning indenfor ernæringsområdet, og selvom forskerne ikke altid er 110% enige om de mindre detaljer, giver det rigtig god mening at følge disse kostråd ud fra et videns-synspunkt.

Men  jeg afviser faktisk ikke fuldstændig LCHF. Jeg anbefaler blot en lidt revideret udgave, der er baseret på faglig viden f.eks. omkring, hvor vigtig kulhydrater er for vores krop. Men også at det ikke er ligegyldigt hvilke fødevarer kulhydraterne kommer fra, og at man bestemt godt kan spise for mange kulhydrater, hvilket heller ikke er sundt! Så det er ikke ud fra en personlig overbevisning, eller fordi at jeg er stok konservativ, at jeg er noget tilbageholdende med at række hænderne i vejret over LCHF, men baseret på faglig viden og nye undersøgelser fra Sverige og Norge, der desværre peger på, at der er sundhedsmæssige risici ved at følge LCHF. Og pt. er der jo flere danske specialister indenfor nyreområdet, der er kommet på banen og advarer imod et for stort indtag af protein, da de mener der er en øget risiko for nyreskader ved at spise på denne måde.