Gå til hovedindhold

Lavt blodtryk og Gilenya

Spørgsmål

Jeg har fået Tysabri i 6 år og har haft det fantastisk - er JC positiv og har nu fået tilbudt Gilenya. Mit spørgsmål går på den usikkerhed der opstår ved skift af medicin, hvad med mit meget lave blodtryk har det nogen betydning?
Er der ting jeg skal ændre i forhold til tidligere vejledning af ex bilkørsel, alkohol, rejser osv?

Svar

Der er fornuftigt at skifte medicin fra Tysabri til Gilenya, hvis man er positiv for JC-virus antistoffer, da man som bærer af JC virus, har risiko for at udvikle en alvorlig hjernebetændelse kaldet PML. Opstart af Gilenya er i langt de fleste tilfælde uproblematisk, men der er risiko for puls-fald (langsommere hjerteslag) i en periode efter opstart, og blodtrykket kan stige en lille smule. Man bliver screenet for hjertesygdomme inden Gilenya start, så risikoen for komplikationer reduceres.

Hvis du har tendens til lavt blodtryk, er der derfor ingen problemer med Gilenya, da det som nævnt giver en let blodtryksstigning. Lav puls kan være et problem, men vil sjældent betyde, at man ikke kan starte behandlingen. Der er ingen problemer i forbindelse med bilkørsel eller andre dagligdags forhold. Hvis du tager blodtrykssænkende medicin eller hjertemedicin, skal det gennemgåes inden behandlingsstart, og visse typer af vacciner kan være et problem under Gilenya behandling.

Hvis du skal ud og rejse, er det bedst at skifte medicin 6 måneder inden du tager afsted, da det ellers kan give problemer i forhold til din rejseforsikring. Alt dette må du snakke med din læge om, inden du starter Gilenya.