Gå til hovedindhold

Laser ved tandrensning

Spørgsmål
Jeg har sclerose og har de seneste 10 år lidt af trigeminus neuralgi i højre side af ansigtet, med vekslende styrke - p.t. med ofte, kraftige anfald, hvor blandt andet kulde gør det værre.

Grunden til at jeg skriver, er at min tandlæge foreslår at min årlige tandrensning kan foregå med laser. Ved I om dette kan fremprovokere/forværre trigeminus-smerterne? Tandrensning på den "gammeldags" måde virker p.t. heller ikke tillokkende.
Svar
Når vinteren kommer, har vi altid mange patienter der henvender sig og klager over følsomhed over for kulde Dét man mærker i sine tænder, er temperaturændringen. Prøv at tænke på dette, og forsøg at undgå for store temperaturændringer i munden, idet det er meget sandsynligt, at det kan provokere din neuralgi.

Med hensyn til rensning med laser, kan man ikke rense tandsten væk med en laser. Man kan ændre tandstenens struktur, så det ikke er så svært at fjerne, men man skal stadigvæk bruge enten ultralyd eller håndinstrumenter for at fjerne tandstenen fra tænderne. Laseren bruges fortrinsvis til at desinficere i tandskødslommerne efter at man har lavet en sufficient tandrensning.

Jeg tror ikke at laseren kan fremprovokere din neuralgi, da den ikke er forbundet med hverken lyd eller smerter.