Langsom forværring efter 11 års sygdom

Jeg har lige et spørgsmål omkring min sclerose. Jeg har haft sclerose i lidt over 11 år. Jeg har haft få attakker i de første 10 år, hvor jeg fik Rebif 44. I januar 2014 fik jeg et attak i venstre ben, når jeg bliver træt "taber jeg foden".

Jeg skiftede medicin i januar 2015 til Tecfidera. Jeg syntes - efter jeg er begyndt på denne medicin - at det er gået meget tilbage med, hvad jeg kan (gå/løbe). Jeg overvejer, om jeg skal skifte til en anden medicin. Jeg vil gerne høre, hvad I vil foreslå.

Hvis din sclerose bliver værre efter 11 års sygdom, uden du har attakker, kan man frygte, at sygdommen er skiftet fra et attakvist forløb, til at blive progressiv. Det kan være et tilfælde, at du har ændret medicin i denne transitions fase, og at det således ikke har noget med medicinen at gøre. Sclerosemedicin dæmper generelt set kun attakker, og man har endnu ikke set, at progressiv sygdom - dvs. forværring uden attakker - kan dæmpes af medicin.

Man har dog heller ikke set, at medicin - som Tecfidera - kan forværre sclerosen. Selvom du nu føler, du bliver dårligere, vil man ikke stoppe behandlingen, da der fortsat er risiko for, at du kan få attakker oven i den langsomme forværring. Du skal selvfølgelig snakke med din neurolog om alt dette, og jeg vil derfor råde dig til, at kontakte din MS klinik, så du kan føle dig tryg ved din behandling.

Skrevet d. 29 august 2015