Gå til hovedindhold

Længe på toilettet

Spørgsmål
Jeg har problemer med at tømme tarmen. Ofte er jeg nødt til at bruge 2-3 timer på toilettet - og det er uanset om det er dag eller nat - idet jeg, hver gang jeg rejser mig, er nødt til at sætte mig øjeblikkeligt igen, fordi tarmen ikke bliver ordentligt tømt. Det er en daglig forteelse, som har været tiltagende de sidste to måneder.

Jeg var hos min egen læge i midten af august måned. Han var ikke i stand til at hjælpe mig med mit problem, men henviste mig til scleroseklinikken, idet han mente at det er min sygdom der er årsagen hertil.

Det er meget trættende for mig, idet det er et problem som gør, at jeg ikke kan tage hjemmefra.
Svar
Forstoppelse optræder hos to tredjedele af mennesker med sklerose, og dine symptomer er derfor ikke usædvanlige. Det skyldes hovedsageligt, at tarmbevægelserne er nedsat ved sklerose, og at afføringen derved passerer langsommere gennem tarmen. Det kan endvidere være svært at komme af med afføringen, hvis bækkenbundsmotorikken også er forstyrret, hvilket også er tilfældet hos mange mennesker med sklerose.

Symptomet kræver oftest behandling, men der er en række almene råd, du bør følge:

Du skal sørge for at drikke rigeligt med væske, og kosten skal være fiberholdig. Desuden er motion vigtig, i det omfang din tilstand tillader det, og faste toiletvaner kan også hjælpe.

Hvis dette ikke har tilstrækkelig effekt, er det oftest nødvendigt at supplere med et afføringsmiddel, der kan virke blødgørende eller volumenforøgende på afføringen, eller også kan du få noget, der stimulerer tarmmotorikken.

Du kan i samråd med din læge afprøve forskellige muligheder, og du kan også søge om ophold på et af sklerosehospitalerne i Ry eller Haslev, hvor der er stor erfaring og ekspertise i, at rådgive dig vedrørende afføringsproblemerne.

Hvis intet af ovennævnte hjælper dig, kan du få din scleroselæge eller din egen læge til at henvise dig til en anal-fysiologisk afdeling, hvor man udreder og behandler forstoppelse og afføringsinkontinens.