Kunstige sødemidler og sclerose

Jeg læste en artikel, hvor i der stod at sclerosepatienter skal undgå kunstige sødemiddel, bl.a light sodavand. Dette er en ny oplysning for mig. Er det rigtigt?

Jeg spiser næsten ingen sukker, ingen animalsk fedtstof og meget fisk. Af kød spiser jeg mest kylling, lidt kalvekød og vildt, aldrig oksekød og lam. Jeg drikker dog light sodavand og light saft for at undgå sukker, men er nu blevet i tvivl.

Light sodavand og saft er ofte sødet med Aspartam. Aspartam er et kunstigt sødemiddel, der næsten ikke indeholder energi eller påvirker blodsukkeret. Derfor anvendes Aspartam i en lang række sukkerfri produkter lige fra diverse drikkevarer til yoghurt. Og lige siden de kunstige sødemidler kom på markedet, har det blandt forskere været voldsomt debatteret, om kunstige sødemidler som Aspartam kan påvirke kroppen negativt. En række undersøgelser peger faktisk på, at der muligvis er bivirkninger ved kunstige sødemidler rangerende fra hovedpine til alvorlige sygdomme som kræft, Parkinson og Alzheimer. Men da der samtidig er lige så mange undersøgelser, der frikender de kunstige sødemidler, er det i dag endnu ikke afklaret om kunstige sødemidler reelt er uskadelige eller ej.

I forhold til sclerose er der mange teori omkring udvikling og forværring af sygdommen, og i den sammenhæng har kunstige sødemidler også været fremme. Du vil f.eks. på nettet kunne finde adskillige indlæg, der beretter om en klar sammenhæng mellem kunstige sødemidler som Aspartam og sclerose. Men ud fra et fagligt synspunkt må jeg bare konkludere, at på nuværende tidspunkt er det ikke videnskabeligt bevist. Det er ikke det samme som, at jeg siger god for kunstige sødemidler som Aspartam. Jeg foretrækker at anbefale et forsigtighedsprincip, da forskningen på området ikke er helt entydig. Jeg anbefaler derfor, at du forsøger at begrænse dit indtag af kunstige sødemidler til et minimum, men samtidigt at 1 glas light sodavand et par gange eller 3 om ugen ligger inden for de fornuftige rammer.

En mulighed er jo også at prøve det naturlige sødemiddel Stevia, der ikke indeholder nogen kalorier eller påvirker blodsukkeret. Indtil videre er der ingen dokumenterede bivirkninger ved brug af Stevia, og derfor heller ikke i forhold til sclerose. I et indlæg med titlen ”Stevia og sclerose” under netrådgivningen på scleroseforeningens hjemmeside, vil du kunne læse lidt mere om dette naturlige sødemiddel.
 

Skrevet d. 14 april 2013