Gå til hovedindhold

Kronebehandling

Spørgsmål

Jeg står overfor at skulle have en rod-behandlet tand skiftet ud med en krone. I den forbindelse er jeg blevet opmærksom på, at en sådan krone kan bygges i forskellige typer materialer. Er det sådan, at der er materialer, der helst skal fravælges, når man har sclerose? Jeg tænker på den meget snak der i perioder er omkring sølv-fyldninger i tænderne. Min tandlæge gennem de sidste 30 år er desværre gået på pension, så jeg har en ny tandlæge, som jeg ikke har den store erfaring med. Jeg ved ikke, hvor godt hun er klædt på, til at kunne svare på sclerose-relaterede spørgsmål. Håber I kan hjælpe - eller at I har en ide, til hvor jeg ellers kan søge information.

Svar

Det er jo rigtig fornuftigt, at få sat en krone på den tand, da risikoen for at tanden kan knække er større, når den er rodbehandlet. Det er jo ikke sådan, at du får skiftet din egen tand ud med en krone. Man sliber en facet rundt om det tand der er tilbage og fremstiller så en krone, der omslutter tanden, ligesom en kapsel eller et tøndebånd, således at tanden har mindre risiko for at knække.

Der er rigtig mange forskellige materialer, man laver kroner i idag og for ingen af dem, er der nogle kendte problemer med hensyn til sclerose. Mulighederne er rene guldkroner, metalkeramikkroner, hvor det er guld med porcelæn uden på og rene porcelænskroner. Hvis du og din tandlæge vælger noget med guld, skal du sikre dig, at det er et højædelt metal.

Afhængig i hvilken forfatning din tand er, kan din tandlæge rådgive dig, hvilken krone der er bedst. Der er jo også et kosmetisk aspekt. Rene guldkroner er jo ikke kønne, og da man smiler til 6-årstanden med, synes jeg kun man skal bruge disse på de allerbageste tænder. I dag har vi så stærke kroner i rent porcelæn, så det er det hyppigste valg. Også her er der mange muligheder, alt afhængig af hvad kronen skal opfylde. Er det en fortand, hvor man skal tage meget hensyn til det kosmetiske, eller er det en kindtand, hvor man kan gå ned i krav til det kosmetiske, men kræve mere af styrken. Der er ingen facitliste, men man skal vurdere det enkelte tilfælde. Du skal fortælle din tandlæge om dine ønsker, og så ud fra dette kan hun rådgive dig til det bedste valg. Der er intet valg, der vil påvirke din sclerose.