Gå til hovedindhold

Kritiske bivirkninger ved Ocrelizumab og Tecfidera

Spørgsmål

Hvornår tror man på frigivelse af Ocrelizumab? Jeg har læst nogle afsnit om dette, og det lyder egentlig meget lovende. Umiddelbart synes jeg ikke, der er skrevet meget om eventuelle kritiske bivirkninger, men det ved man måske heller ikke så meget om endnu.

Min kone på 60 år skal snart starte op på Tecfidera. Jeg kan læse, at man ikke har store erfariger med Tecfidera på personer over 55 år. Kan I oplyse om de mest kritiske bivirkninger ved dette produkt?

Svar

Ocrelizumab er et nyt lægemiddel mod attakvis MS, der forventes at komme på markedet indenfor ca. 1 år. Ocrelizumab er primært testet på mennesker med reumatologiske sygdomme, reumatoid artritis (RA) og systemisk lupus erythematosus (SLE), hvor behandlingen ikke havde den forventede effekt og set i forhold til bivirkningerne, primært alvorlige infektioner, blev udviklingen af lægemidlet stoppet til disse patienter. I den forbindelse skal det bemærkes, at mennesker med RA eller SLE, som regel behandles med flere typer immundæmpende medicin samtidig, og risikoen for bivirkninger er derfor større. Man kan derfor ikke umiddelbart sammenligne disse resultater, med brug af Ocrelizumab til MS. 

Ocrelizumab har vist sig at være overordentligt effektivt mod MS. Bivirkningerne har generelt været milde, og der er kun registreret få alvorlige bivirkninger i de kliniske studier. Der var et dødsfald i gruppen af mennesker der fik højdosis Ocrelizumab (1000 mg), som skyldtes blodpropper i kroppens små blodkar, og man kunne ikke udelukke, at dødsfaldet havde relation til behandlingen. De mest almindelige bivirkninger til Ocrelizumab var i øvrigt relateret til infusion af medicinen, med utilpashed i form af f.eks. rødmen, hjertebanken, hovedpine og udslæt.

Vedrørende Tecfidera, er den mest kritiske bivirkning en lille risiko for hjernebetændelsen PML, som du kan læse om et andet sted på hjemmesiden PML ved Tecfidera.