Gå til hovedindhold

Krav i kørekort

Spørgsmål
Jeg har fået bevilget en trivselsbil med automatgear, da jeg bor alene og med langt til alt og alle.
Det der piner mig er, at jeg er opfordret til at få lavet en anmærkning i mit kørekort, lydende på at jeg kun må køre i bil med automatgear. Mit venstre ben er ikke så godt, og jeg har udviklet en dropfod. Jeg har lige pt. min egen bil uden automatgear. Jeg kører kun i den, når jeg ikke har belastet mine ben ved gang, så går det helt fint, problemerne opstår når jeg har været på benene i lang tid eller været ude at gå. 

Jeg er fuldt ud klar over mine begrænsninger, og indretter mig derefter. Mit dilemma er, at jeg føler at det gør mig vildt meget afhængig af en evt. trivselsbil eller en anden med automatgear. Hvilket er et kæmpe problem, hvis der sker noget med min bil, eller den skal på værksted i nogle dage. Så er jeg fanget i mit hjem, og jeg må pænt takke nej til en evt. lånebil. Det er særligt foruroligende, når kommunen er kommet frem til en dieselbil, som man er noget usikker på, er den rigtige holdbare løsning til mit relative lille kørselsbehov. 

Jeg har bestemt ingen planer om at anvende andre biler end min egen, men der kan jo opstå problemer med den, så ville det jo være rart, om jeg kunne anvende en bil uden automatgear i den periode. Jeg synes ikke at det kan være rimeligt, at jeg bliver frataget retten til at føre almindelig bil, blot fordi jeg selv gør opmærksom på, at jeg har problemer under særlige forhold. Kan det virkelig have sin rigtighed med den anmærkning, hvis det er pga udgiften til automatgearet, kan jeg så selv betale det, og dermed undgå anmærkningen?
Svar
Jeg opfatter din situation sådan, at du er bevilget bil med automatgear.   
Der kan ydes tilskud til nødvendig indretning af en bil, hvis politiet har stillet krav om det (krav i kørekortet) hvis ansøgerens helbredsforhold i øvrigt taler for det (skånehensyn).  
Når du skriver, at du er bevilget støtte til bil, men endnu ikke har krav i dit kørekort opfatter jeg det sådan, at automatgear er bevilget som skånehensyn og ikke krav i kørekortet. Det kan jeg selvfølgelig tage fejl i.  

Det er kørekortmyndigheden (politi/embedslæge), der vurderer om det er nødvendigt med krav i kørekortet. Er der krav i kørekortet betyder det, som du også skriver, at du ikke må køre en bil, som er indrettet på anden måde. I forbindelse med vurdering af kørekort vil du også fremover få kørekortet udstedt på kortere åremål og dermed krav om løbende fornyelse. Når du er bevilget støtte til bil skal kommunen betale omkostningerne ved fornyelse af kørekortet.  

Du skriver, at billigst egnet bil er en dieselbil, hvis bilen er fra indeværende år burde der være monteret partikelfilter. Hvis ikke - ja så skal der betales partikelfilterafgift ligesom der også skal betales udligningsafgift.   

Om du er berettiget til eller omfattet af mulighederne for dækning af merudgifter, kan jeg ikke vurdere, men må henvise dig til at læse de nærmere betingelser på vores sider om sociale emner, der er på Scleroseforeningens hjemmeside under "Livet med Sclerose".    

Jeg fornemmer, at du mangler vejledning i forhold til den bil, som du er bevilget. Du har mulighed for at få en mere konkret rådgivning ved at kontakte Scleroseforeningens socialrådgiver i det område, hvor du bor. Mulighed for telefonisk kontakt kan oplyses på Scleroseforeningens kontor i Valby tlf. 36 46 36 46.