Gå til hovedindhold

Kræft og smerter

Spørgsmål

Min mor, som er 74 år, har haft sclerose i 35 år og desuden har hun har nu fået konstateret cancer i blæren med metastaser i lungerne, hvorfor hun er kommet på et aflastningshjem.

Hun har det, i det store og hele, fint; hun har dræn i nyrerne og kateter i blæren. Hun ved godt at hun er ved at være ved livets ende, da hun er i terminalfasen.

Mit spørgsmål går på smerter. Min mor siger, at hun ikke har nogen smerter overhovedet i kroppen og hun får ikke/har på intet tidspunkt fået smertestillende medicin.

Er den manglende tilstedeværelse af smerter, grundet i at signalerne simpelthen ikke når op til hjernen? Er det en idé at give noget smertestillende, også selvom hun ikke har smerter?

Svar

Det er trist, at din mor er alvorlig syg, men kræft er ikke ensbetydende med smerter, og det gælder også fremskreden cancer.

Der er således ingen grund til at betvivle, at det er rigtigt, når din mor siger, at hun ikke har smerter, og det vil derfor være meget forkert at give smertemedicin. Signalerne skal nok nå op til hjernen, hvis der på et senere tidspunkt kommer smerter.