Gå til hovedindhold

Kosttilskud

Spørgsmål

Jeg er 55 år og har fået diagnosen Primær Proggressiv Sclerose i 2000. Jeg har lige været alvorlig ramt af en virus, og det fik mig til at tænke på, at jeg måske skulle tage en vitaminpille dagligt, da jeg nok ikke spiser så varieret, som jeg gerne skulle, og heller ikke kommer til det.

Jeg synes bare det er et uoverskueligt marked. Jeg mener vi skal undgå jern, og andre er lavet af okse gelatine, som vi også skal undgå. Vil du anbefale et par produkter af vitaminpiller. Jeg tager dagligt 2 Matas fiskeolie a 600 mg. Omega-3 1 tbl. Balanceret B-Stress fra Solaray 1 tbl. vitamin D3 fra Natur Drogeriet. Er også i tvivl om, jeg skal tage Balanceret B-stress både morgen og aften, eller om det bliver for meget, eller om der var andre kosttilskud, som var bedre egnet til mig. Hvad tænker du?

Svar

Hvorvidt kosttilskud er af det gode eller ligefrem af det onde diskuteres voldsomt for øjeblikket. Nogle eksperter mener at kosttilskud er sundhedsfremmende, andre at kosttilskud faktisk ikke har nogen effekt, og så er der enkelte eksperter der vurderer, at det direkte er sundhedsskadeligt at spise kosttilskud.

Rent fagligt er jeg ikke den store fortaler for kosttilskud, da al viden på nuværende tidspunkt peger på, at det er langt bedre for kroppen, at få tilført vitaminer og mineraler gennem en sund og varieret kost. Men når det er sagt så vil der være situationer, hvor kroppens behov ikke kan dækkes gennem kosten, og så må der kosttilskud på banen.

Det er rigtigt, at du skal undgå jern i kosttilskud, da jern formodentligt spiller en rolle ved udvikling af de betændelsesreaktioner (inflammation), der giver skader på rygmarv og hjerne ved sclerose. Derfor vil jeg anbefale dig at supplere med en multivitaminmineral-tablet uden jern. Der er flere muligheder, men det kunne for eksempel være OmniX.
OmniX er et stærkt multivitaminmineral-præparat uden jern og K-vitamin, og derfor vil jeg anbefale, at du kun tager 1 tablet om dagen. Producenten anbefaler, at man kan tage op til 2 tabletter dagligt, men da meget høje doser af specielt de fedtopløselige vitaminer (A, D, E, K) gennem længere tid øger risikoen for overdosering, er det fornuftigt at holde lidt igen.

Da du gennem OmniX får en bred dækning af B-vitaminerne, og i doser der ligger langt over de normale anbefalinger til raske, voksne danskere, kan du godt droppe Balanceret B-Stress fra Solaray. Der er ikke umiddelbart risiko for overdosering ved B-vitaminerne, da vi bare udskiller et eventuelt overskud via urinen. Kroppen har et maksimum for, hvor meget den kan optage af de vandopløselige B-vitaminer. Derfor er der jo heller ikke nogen grund til at bruge penge på et kosttilskud med ekstra B-vitaminer, hvis de bare forsvinder ud af kroppen med en urin, der nu pludselig bliver meget dyr.

Fiskeolie fra Matas er et godt valg, da olien ikke skulle være harsk, 1200 mg om dagen er fornuftigt i forhold til sclerose og prisen er i orden. A- og D-vitamin er kun til stede i små mængder, så der er ingen problemer med overdosering. Dog mangler der information om hvor meget E-vitamin, der er tilsat kapslerne, men da grænserne for indtaget af vitamin E ligger på 800-1000 mg om dagen for voksne, er der ikke umiddelbart grund til bekymring.

I OmniX er der 20 mikrogram (µg) vitamin D3, så det kan diskuteres om du faktisk også har behov for at tage 1 tablet vitamin D3 fra Natur Drogeriet? Selvom der efterhånden er meget viden der taler for, at mennesker med sclerose vil have godt af at indtage mere D-vitamin end gennemsnitsbefolkningen, så vil du allerede få næsten 3 gange så meget som de nuværende anbefalinger til vokse, raske danskere ved bare at tage 1 tablet OmniX.

Kan man få for meget D-vitamin? Blandt eksperterne er der en del uenighed om, hvor meget D-vitamin vi har behov for, og hvor meget vi skal have før det måske bliver til overdosering. De officielle anbefalinger er på nuværende tidspunkt, at man ikke bør komme over 50 mikrogram vitamin D om dagen.
Da vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, er det vigtig at spise et måltid der indeholder fedt sammen med pillerne. Også for at kunne optage de andre fedtopløselige vitaminer fra OmniX. Det behøver ikke være et hovedmåltid, men blot et lille mellemmåltid.