Gå til hovedindhold

Kostråd ved diagnose

Spørgsmål
Jeg har læst Gundas Jensens rapport igennem og har et par spørgsmål:

Skal alle olier, det vil sige for eksempel også rapsolie, være koldpressede?

Må man drikke så meget skummetmælk man vil? Der er jo næsten igen fedt i.

Kan I anbefale en bestemt multivitaminpille, som gør det nemt at leve op til de mange vitamin- og mineralanbefalinger?

Det er endnu uvist om jeg har sklerose eller Devic's (NMO). Vil I mene, at kostrådene også gælder for NMO?
Svar
Principielt set er det en god ide, at alle olier er koldtpressede for at de på den måde indeholder flest mulige af de stoffer, som vil blive ødelagt ved en raffinering, det vil sige en slags rensning af olien.

Skummetmælk har et lavt fedtindhold, men har jo til gengæld en masse kulhydrater i form af mælkesukker, som er letoptageligt. Mit forslag er, at man drikker max ca. 3 dl skummetmæk dagligt ellers vil mælk typisk optage for stor en del af den daglige kost og dermed optage plads for andre næringsstoffer. Om man derudover har brug for at supplere kosten med ekstra kalk, magnesium og vitamin D, må bero på en vurdering af kosten.

Umiddelbart vil jeg foreslå dig en varieret kost med et lavt indhold af stimulanser i form af sukker, som også er inflammatorisk. Spis fuldkornsprodukter, grønsager og mager samt fed fisk. Derudover magert kød og eventuelt vildt samt quorn (et produkt baseret på en svamp, der dyrkes i store tanke). Drik kun alkohol og kaffe samt te i moderate mængder.

Mit forslag til en multivitamin udover den kort skitserede kost, vil være en lavtdoseret, men letoptagelig vitaminpille, for eksempel 1 stk Spectro med D-vitamin fra firmaet Solaray.

Jeg har ikke kendskab til Devic's (NMO), men de angivne kostråd er generelle og gælder alle.