Gå til hovedindhold

Kostfibre i kosten

Spørgsmål

Min mand har lige fået dianosen sclerose. Han døjer med maven, hvorfor vi har fået at vide, at vi skal spise fiberrig kost.

Findes der en kogebog med fiberrig kost, eller er der andre muligheder?

Svar

Fiberrig kost indeholder kostfibre, først og fremmest fra kornets skaldele, men også grønsager, frugt, nødder og tørrede linser og bønner indeholder kostfibre.

Fiberrig kost vil jeg foreslå introduceres gradvist. Grunden til jeg nævner, at fiberrig kost skal introduceres gradvist er, at fordøjelsen skal vænne sig til at få flere kostfibre og samtidig skal man huske at få drukket nok væske, i form af vand, te (gerne som grøn te eller hvid te), fortyndet juice m.v.

I øjeblikket er der en fuldkornskampagne, som har et orange logo.

Køb for eksempel fuldkornsbrød med mindst 30 g fuldkorn pr 100 g (30% fuldkorn) og mindst 5 g kostfibre pr 100 g. Køb fuldkornsknækbrød og -skorper med mindst 65 g fuldkorn pr 100 gram (65% fuldkorn) og mindst 6 gram kostfiber pr. 100 gram.

Fuldkornslogoet er garanti for, at kravene er opfyldt.

Hvis man lader brødet langtidshæve, når man selv bager, kan halvdelen af melet være fuldkornsmel, ellers bør ca. 1/3 af melet være fuldkornsmel.

Når du køber ris, pasta og bulgur, vil jeg foreslå at det bliver med Fuldkornslogoet eller Nøglehulsmærket (det grønne nøglehul). Det betyder nemlig, du får kostfibre med og derved bliver produktet mere kostfiberrigt - hvilket jo netop er målet.

Grove grønsager er, for eksempel, alle kåltyper, så som broccoli, blomkål, hvidkål, rødkål og grønkål. Derudover hører rodfrugterne til de grove grønsager, som for eksempel pastinak, gulerødder, persillerod, rødbeder og jordskokker.

Hvis man, som udgangspunkt, benytter målet , så vil det være en god idé, i første omgang, i hvert fald at have det delmål at nå de 4 frugt og grønt om dagen, for eksempel 2 stk. frugter og 2 stk. grønsager. Så kan det gradvist øges med tiden.

Der er mange måder at få grønsagerne og fuldkornsprodukterne med i det daglige. I første omgang vil jeg foreslå, at man fremstiller de retter man plejer, blot i en grovere udgave. Retter med almindelige hvide ris erstattes af ris, som enten er parboiled (forkogte) eller naturris. Retten suppleres eller erstattes af grove grønsager som de ovennævnte.

Kogebogen "Køkkenrevolution på høje hæle", af Oscar Umahro Cadogan, rummer mange opskrifter, der indeholder grove grønsager. Camilla Plum's kogebøger indeholder også mange ideér til brug af grønt.

Gå for eksempel på biblioteket og bliv inspireret, før du vælger dét, der passer ind i den madtradition I har i jeres familie.

Det vil være fornuftigt at spise en lille håndfuld nødder hver dag. Herigennem fås gode planteolier og de giver samtidig kostfibre. Nødderne kan kombineres med lidt tørret frugt (abrikoser, svesker, rosiner), som også indeholder kostfibre, eller 1 stk. frisk frugt.

De valgte nødder kan være hasselnødder, mandler, cashewnødder, paranødder og lejlighedsvis valnødder eller en blanding.

Med hensyn til tørrede bønner og linser giver de også kostfibre. Er man ikke vant til at spise disse i kosten, kan det være en god idé, at starte med en suppe, hvor for eksempel linserne er kombineret med grønsager og en række krydderier.