Gå til hovedindhold

Kortvarige smerter

Spørgsmål

Jeg er ked af at ulejlige Jer, men jeg har brug for hjælp til to spørgsmål af mine.

Jeg tænker, at I måske vil have noget baggrundsviden først. Jeg har haft sclerose siden april 2011 (attakvis). Jeg er en ung kvinde på 20 år, som får avonex behandling en gang om ugen. Jeg startede ud med Copaxone, men efter et par måneder skiftede jeg til avonex, som jeg er meget gladere for.

Jeg har dog to spørgsmål: 1) Jeg oplever til tider en slags kraftesløsled i benene, at det ene ben forsvinder under mig. Det kan enten komme, når jeg står ganske stille, eller på vej ned af min trappe, eller under en løbetur. Er det noget jeg skal tage op med min neurolog? Eller er det "normalt" for sclerosepatienter at opleve dette? 2) Jeg får nogle meget ubehagelige "smertejag", det er som om det kramper i nogle sekunder for derefter at give slip og gå væk. Jeg har tit oplevet det én gang om ugen, men de sidste par uger kommer det flere gange om dagen, det er kort sagt uudholdeligt.Det skifter lidt fra knæene til skuldre til fingre. Jeg oplever dem hver dag, derfor tænker jeg, at smerterne ikke kan stamme fra medicinen. Er det muligvis sclerose relateret? Eller skal jeg opsøge egen læge istedet for neurologen?

Svar

Jeg kan forstå, at det ene ben forsvinder under dig, og at det også forekommer, når du jeg står ganske stille. Hvis det er lige efter, at du har lavet noget fysisk, kan det forklares ved, at nerverne pga. at isoleringsstoffet myelin ikke er intakt - og derfor ikke kan lede nerveimpulsen korrekt. Det ses især ved og lige efter fysisk aktivitet, hvor kropstemperaturen stiger, og nerveledingshastigheden pga. sclerose ikke kan øges tilsvarende. Der opstår det man kalder relativt konduktionsblok og fænomenet er beskrevet af en fransk neurolog (Uhthoff) for mere end 100 år siden.

Du beskriver derudover nogle meget ubehagelige "smertejag" af sekunders varighed, som om det kramper i nogle sekunder, og som er tiltaget i hyppighed. Det må i dit tilfælde antages, at det er sclerose relateret (andre årsager skal dog udelukkes), og jeg foreslår, at du orienterer din neurolog om det, da den øgede hyppighed tyder på aktivitet i sygdommen.

Det vil være godt med en nøjere sygehistorie og neurologisk undersøgelse for at klarlægge problemet. Hvis det er spasmer, er det en slags medicinsk behandling, hvis anden årsag til smerterne en anden slags medicin, hvis man finder grundlag for at tilbyde behandling. Der kan bl.a. være bivirkning til medicinsk behandling.

Du kan håbe, at symptomerne forsvinder igen. Nogle gange blusser noget op og falder til ro igen, f.eks. i forbindelse med en infektion.