Gå til hovedindhold

Kørestol til pårørende i udlandet

Spørgsmål

Jeg har en kusine i Bosnien som har MS. Vores land er fattigt og tager sig ikke af de syge. Hun er helt lammet og kan ikke holde hovedet og nakken. Hun har en gammel kørestol, når de kører hende, holder de hende i håret; det er rigtigt svært at se på, for mig som har boet 16 år i Danmark. Hun er 36 år gammel, og har været syg siden 1995.

Hendes far døde før 4 år siden, og moren sidste år. Hun er nu på plejehjem. Vi har lovet at hjælpe hende. Jeg har brug for en kørestol, der dække hendes behov. På nettet i BT fandt jeg en artikel, hvor jeg så en kørestol. Der er den eneste jeg synes vil passe hende. Jeg har kontaktet nogle forhandlere, der sælger kørestole, men de har ikke så en. Jeg har rigtigt brug for at finde en person det kan hjælpe, vi skal nok betale for den. Helst en brugt en.

Jeg kan sende Jer billeder af hende. Så kan I måske komme med et nyt forslag, hvad der kan være bedst for hende. Hvis I kan hjælpe mig med det, så bliver jeg rigtigt meget taknemlig. Jeg bor i Hjørring. Jeg vil så gerne hjælpe hende. Den artikel har forskrift "Handicap-svigt: efterlod Henrik i hans eget opkast:  Hun kan tale, og har lidt synke besvær.

Svar

Det lyder som en trist skæbne for din kusine i Bosnien og forståeligt, at I ønsker at hjælpe hende. Det lyder som om hun har behov for en komfortkørestol, der kan vippes tilbage i sædet og  med en nakkestøtte, der kan holde på hendes hoved.

Brugte hjælpemidler, som komfortkørestole kan være svære at få fat i, fordi det ofte er hjælpemidler som kommunerne ejer. De bliver først kasseret, når de ikke længere fungere eller kan repareres på. Kommunerne må ikke sælge brugte og kasserede hjælpemidler til private.

Du kan være heldig at finde gode hjælpemidler på internettet, men det er mest el-scootere der sættes til salg af private.

Der er flere hjælpe organisationer, som sender brugte og istandsatte hjælpemidler til udlandet, som de får fra kommunerne for samme formål. Fx Holstebro nødhjælp.dk og Dansk Missionsråd.dk. Af Dansk Missionsråds hjemmeside fremgår det, at der kan søges økonomisk støtte til hjælpemidler, og at de fremsender hjælpemidler til Bosnien, så måske har I en mulighed her.

En mulighed kunne helt enkelt være at skrive på mange af de medier der findes, fx Facebook eller f.eks EBAY og se om der er nogen der har en komfortstol til salg, som de selv har købt privat.

Held og lykke med søgningen.