Gå til hovedindhold

Kontrol af CIS

Spørgsmål

Jeg har før henvendt mig hos jer, og det har været med godt resultat. Jeg føler, at jeg ikke helt ved, hvad jeg skal gøre med mine frustrationer. Jeg fik konstateret CIS i starten af 2009. De efterfølgende 5 år har været med meget sparsomme symptomer, og min egen læge har ikke henvist mig til en neurolog, når jeg beklagede mig. Symptomerne har været små følelsesforstyrrelser i fingre, op af en arm eller i den ene fod. Så har der været lidt med mit syn; tunge og trætte øjne + svimmelhed. Det har jeg haft 3 gange de sidste 5 år af små 14 dages varighed. Jeg ved ikke, om jeg bekymrer mig for meget, men skal snart være mor, og er simpelthen så bange for at sygdommen sætter ind om 5 - 10 år, og det så kun går ned af bakke derefter. Kan man godt have de symptomer uden at have sclerose? Eller skal jeg forlange at blive undersøgt? Er jo bange for at "gå glip af" noget medicin, som måske kan udskyde sygdommes fremblussen, hvis den da overhovedet er der.

Svar

Hvis du har fået stillet diagnosen CIS, vil symptomerne fra sygdomsudbruddet forsvinde helt eller delvist. Symptomerne kan dog komme igen eller forstærkes kortvarigt, oftest provokeret af infektionssygdomme - f.eks. influenza eller andre tilstande der medfører feber og svækkelse - men stress kan også være en provokerende faktor. Det betyder ikke, at der er aktivitet i sygdommen, men er blot et udtryk for, at der tidligere er sket en skade på nervesystemet.

Hvis du får nye symptomer, eller gamle symptomer forstærkes betydeligt og vedvarende, kan det være tegn på ny sygdomsaktivitet og dermed MS. MR skanning er meget følsom til vurdering af MS sygdomsudvikling, og re-skanning anbefales ca. 3-6 måneder efter CIS diagnosen stilles. Siden kan man kontrolleres med længere mellemrum.

Jeg kan ikke herfra afgøre, om de symptomer du har haft er nye attakker, men har man CIS diagnosen, er det sædvanligvis en neurolog der følger forløbet og ikke ens egen læge. I de fleste tilfælde vil MS neurologen også behandle CIS, dog afhængig af hvordan symptomerne og undersøgelsesresultaterne har præsenteret sig.