Gå til hovedindhold

Koncentrations- og hukommelsesbesvær

Spørgsmål

Min kæreste lider af træthed, konsentrationsbesvær og hukommelsesvigt. Det sidste er nok det værste for ham, idet han tit og ofte ikke kan huske hvad vi har snakket om et par dage forinden.

I 2000 fik han konstateret DS, men har ikke haft mén af det før nu, hvor det inden for det sidste år er blevet værre og værre, som angivet ovenfor, med blandt andet trætheden og hukommelsen.

Mit spørgsmål er følgende: Skal han undersøges for det nu, hvor han først for alvor oplever gener ved sygdommen? Hvis ja, er det så gennem hans egen læge?

Er der desuden nogen form for medicinsk behandling, der kan afhælpe hans lidelse? Og er der nogen sygehuse der har specialister lige netop inden for dette område?

Svar

Hvis jeg forstår dig rigtigt, så er din kæreste ikke tilknyttet en skleroseklinik? Landets skleroseklinikker er tilknyttet hospitalernes neurologiske afdelinger og har ansat læger og sygeplejersker, som er specialister på MS-området (multipel sklerose). Din egen læge kan henvise til den nærmeste skleroseklinik/neurologiske afdeling.

På skleroseklinikken kan din kæreste komme til regelmæssig kontrol og løbende blive informeret om, hvilke medicinske behandlingsformer, der findes i dag, og om nogen af disse behandlingsformer er egnet til hans sygdomsforløb. Jeg vil meget anbefale, at din kæreste får en fast tilknytning til en skleroseklinik/neurologisk afdeling.

På landets neurologiske afdelinger er der også ansat neuropsykologer, som er specialiseret i at undersøge sammenhængen mellem hjerneprocesser og psykologiske funktioner, det vil sige i MS-sammenhæng at undersøge, om "sklerosepletterne" i hjernen har resulteret i forringelse af de mentale funktioner, som for eksempel, koncentration, hukommelse, overblik/planlægning m.m.

Koncentrations- og hukommelsesbesvær kan dog også skyldes bekymringer, depression, smerter m.m. Endvidere kan trætheden have en negativ indflydelse på de mentale funktioner.

Jeg vil foreslå, at I beder din kærestes "skleroselæge" om at blive henvist til en neuropsykologisk undersøgelse. I kan læse lidt om, hvordan det foregår i pjecen "Kognitive funktioner og MS", som kan rekvireres gratis fra Scleroseforeningen.