Gå til hovedindhold

Kommentarer til analyseresultater

Spørgsmål

Jeg var til et af dine foredrag, hvor du opfordede til blandt andet at få undersøgt om man havde B12 og vitamin D-mangel. Jeg har fået målt mine værdier som følger: P-Methylmalonat; stofk. enhed (3/4mol/l) - resultat: 0.17. P-Cobalamin; stofk. enhed pmol/l - resultat: 435. Vitamin D; P. enhed nmol/l - resultat: 73.

Er disse tal i orden?

Svar

Det er en god ide, at få kontrolleret sine niveauer af vitamin B12 og vitamin D. Analyseresultaterne skal naturligvis altid sammenholdes med de symptomer du har, som du ikke har nævnt her. Først vil jeg nævne at samtlige af dine analyseresultater ligger indenfor det normale. "Ved B12-mangel kan der selv hos patienter uden tegn på anæmi (blodmangel) være funktionel B12-mangel i CNS centralnervesystemet.." ( jf. side 16 i  - klinisk vejledning udgivet af Dansk Selskab for Forskning i Multiple Sklerose, 2005).

Vitamin B12-mangel giver føleforstyrrelser, for eksempel i hænderne, og kan i visse tilfælde genoprettes, når vitamin B12 igen tilføres. Følgende fødevarer er de bedste kilder til vitamin B12: torskerogn, sardin i olie, kippers, musling, torskelever, makrel, sardin i tomat, sild, laks, makrel i tomat, havørred.

Dernæst vil jeg lige kommentere, at mange rapporterer at have fået mere energi ved at spise en Multi-B, som indeholder hele B-vitamin komplekset. En sådan kombineret B-vitamin vil også kunne sikre dig et fortsat fornuftigt niveau af vitamin B12. Nu kan det jo være du tager en sådan B-vitamin i forvejen. Analyseresultatet kunne tyde på det.

En kombineret B-vitamin kunne have følgende niveauer af B-vitaminer: 50 mg vitamin B1 (thiaminclorid), 50 mg Vitamin B2 (riboflavin), 50 mg niacinamid, 50 mg pantotensyre, 50 mg vitamin B6 (pyrodoxinhydroclorid), 400 mcg folinsyre, 200 mcg biotin, 9 mcg vitamin B12. En kombineret B-vitamin kan være anderledes sammensat, men bør indeholde alle de nævnte B-vitaminer.

Når det netop er sådan, at blodprøven kan være i orden og at der alligevel kan være mangel på vitamin B12 i nervesystemet, så er det jo vigtigt at være tilstrækkeligt forsynet med vitamin B12. Vitamin D mener flere, der beskæftiger sig med med sclerose, optimalt set skal ligge på 100 nmol/l, hvor dit analyseresultat er 73 nmol/l. Via kosten fås D-vitamin især fra fede fisk. Levertran 5 ml dagligt giver 10 mcg D-vitamin. Desuden får vi D-vitamin fra sollyset, men da denne er en sparsom kilde i vintermånederne og vi heller ikke er så meget ude, er D-vitamin herfra meget lavt i vintermånederne.

Mit forslag vil være, at du via kost- og vitamintilskud ligger på ca. 20 mcg i vintermånederne, det vil sige til 1. maj. Nogle kombinerer sammenhængen med lavt niveau af vitamin D i forårsmånederne med forekomst af attak. Set i denne sammenhæng er det jo væsentligt, at vitamin D ligger på et passende højt niveau.