Gå til hovedindhold

Kombinationsbehandling med LDN og Fampyra

Spørgsmål

Jeg har hørt en del om, at LDN (Low Dose Naltrexon) kan bedre ens generelle funktionsniveau. Jeg kan forstå på flere udenlandske videolinks, at der er en række amerikanske og engelske læger, der siger god for, at man bruger det. Jeg vil gerne høre jer, om I mener, der er nogen risiko ved at prøve det i meget små mængder, fx 1 mg pr. dag, når jeg i forvejen får Tysabri og Fampyra?

Svar

Generelt set kan LDN (Low Dose Naltrexon) ikke anbefales lægeligt, da der endnu ikke er resultater der viser sikker effekt. Umiddelbart er der ikke grund til at tro, at kombinationen af  LDN og Tysabri skulle være problematisk, dog med det forbehold, at virkningsmekanismen af LDN i forhold til immunsystemets funktion er dårligt beskrevet, og at effekten ved at kombinere LDN og Tysabri således heller ikke kendes.

Af hensyn til risiko for hjernebetændelsen PML, der i sjældne tilfælde kan ses ved Tysabribehandling, skal man altid være særdeles påpasselig med, at kombinere Tysabri med andre lægemidler, der kan have indflydelse på immunsystemets funktion. Du må derfor snakke med din behandlingsansvarlige MS læge om, hvordan du skal forholde dig, hvis du selv ønsker at starte LDN behandling sammen med Tysabri. Hvad angår Fampyra, er der ingen kendt risiko ved kombination med Tysabri.