Gå til hovedindhold

Kolde fødder og behandling med Adalat

Spørgsmål

Jeg er 58 år og har haft sclerose i ca. 10 år. Mine største/værste symptomer er smerter af forskellig art – primær i ben og fødder. Har prøvet næsten alt (også Marinol), og har nu i længere tid taget Gabapentin, som er den eneste smertestillende medicin jeg syntes har bare en smule effekt; det lindrer en anelse på smerterne i benene, med undtagelse af fødder og tæer. Mine tæer føles uudholdelig kolde, og ofte er de (+venstre knæ) virkelig også iskolde. Generne opstår primært når jeg går i seng om aftenen, og således får ro og afspænding i kroppen og benene.

Har med meget stor interesse læst dit svar d.10.9.2006 til en scleroseramt på 39 år, hvor du blandt andet skriver, at man eventuelt kan forsøge med ”calciumantagonister” hvis kolde fødder er meget generende - hvilket det jo virkelig for mig. Det er ikke udsædvanligt at jeg ligger 2-3 timer og ikke kan falde i søvn, på grund af at jeg ikke kan få varmen i tæerne, også selvom jeg bruger varmepude og/eller varme sokker. På særlig slemme aftener tager jeg lidt sovemedicin, men det vil jeg gerne væk fra.

Har nu snakket med min egen læge herom, og han mener at calciumantagonister ville være et forsøg værd. Han anbefalede at jeg forsøgte med produktet Adalat Orus 30mg/dagligt. På indlægssedlen kan jeg se, at der er tale om depot-medicin (hvad så end det betyder). Mit spørgsmål er nu, om du har nogen idé om hvilken dosis, og over hvor lang tid jeg bør/skal tage medicinen, før jeg (måske) kan fornemme et resultat? I tillæg vil jeg gerne spørge om jeg umiddelbar kan stoppe med medicinen igen, hvis jeg efter en periode ikke mærker nogen effekt?

Svar

Som nævnt i det tidligere svar, er kolde fødder et hyppigt symptom ved sklerose. Det skyldes en forstyrrelse i den del af nervesystemet, der ikke

er under viljens kontrol (det autonome nervesystem), som blandt andet kontrollerer blodkarrenes diameter. På den måde kan hudens

blodgennemstrømning nedsættes og foden føles kold. Der er ingen fare for, at du får for lidt blod til ben eller fod, da de dybe dele af benene, og resten af kroppen, vil få den blodforsyning de skal have. Hvis du har øget risiko for sygdomme i blodkarrene, som f.eks. åreforkalkning, skal du selvfølgelig undersøges for dette hos din læge.

Symptomet er derfor som regel ufarligt, men kan ofte være generende. Det behandles bedst med varme sokker, et varmetæppe eller anden lokal

varmebehandling. Hvis symptomet er meget generende, kan man forsøge behandling med blodkars-udvidende lægemidler (calciumantagonister). Man kan udemærket bruge Adalat, men for at få det bedste indtryk af effekten vil jeg starte med den almindelige formulering (ikke depot), tablet Adalat 20 mg x 1 dagligt. Virkningen bør indtræffe med det samme.

Hvis der ikke er effekt kan man øge dosis til 20 mg x 2 dagligt efter et par dage. Dosis kan øges op til 80 mg dagligt (fordelt på 2-3 doser), afhængig af effekt og bivirkninger. Du kan snakke med din læge om dette, samt om hvordan du skal trappe ud, hvis der ikke er effekt.