Kogt hyben og sclerose

Som jeg har forstået min sygdom primær progressiv sclerose, så er det bla. mit immunforsvar, der angriber myelinet omkring mine nervebaner altså immunforsvaret er oppe. Jeg er lige begyndt at spise tilberedt kogt hyben uden tilsat sukker, da jeg regner med, at det er gode antioxidanter til min sygdom. Jeg tager 2 spiseskeer dagligt. Jeg er nu kommet i tvivl om, jeg nu får immunforsvaret endnu mere op at køre, og min sclerose derved faktisk forværres. Man kan vel sige at immunforsvaret forstærkes, men er det klogt?

Det er helt korrekt, at hos mennesker med sclerose angriber og nedbryder kroppens eget immunforsvar de fedtskeder af myelin, der ligger omkring nervebaner i hjerne og rygmarv. Dette fremkalder en ødelæggende betændelsesreaktion (inflammation). Hvorfor immunforsvaret ved en fejl begynder at angribe kroppen på den måde, er stadig lidt af et mysterium. Blandt andet fordi vores immunforsvar er en utrolig kompleks størrelse.

Hyben er en rigtig sund spise, der bl.a. indeholder store mængder C- og A-vitamin, kalcium og kostfibre. Det aktive stof hedder GOPO. En række undersøgelser fra blandt andet Parker Instituttet i København peger på, at hyben kan have en gavnlig effekt hos patienter med slidgigt, og måske også kan virke på leddegigt. GOPO virker muligvis dæmpende på betændelsesreaktioner i kroppen (antiinflammatorisk), og kan derfor også i nogle tilfælde dæmpe de smerter, som gigtpatienter oplever fra de berørte led.

Det er netop GOPO´s antiinflammatoriske virkning, der er interessant i relation til sclerose, for hvis GOPO kan dæmpe immunforsvarets angreb på fedtskederne, ville det jo være fantastisk. Jeg har derfor været i gang med at undersøge litteraturen på området. Der er publiceret en række danske og internationale studier af god forskningsmæssig kvalitet, men forsøgsresultaterne er desværre modsatrettede; nogle studier bekræfter, at GOPO har en mindre antiinflammatoriske virkning, mens andre studier ikke ser nogen effekt af GOPO. Desværre har jeg ikke kunnet finde studier af ordentlig forskningsmæssig kvalitet, der direkte er rettet mod sclerose. Derfor har jeg ikke videnskabeligt belæg for hverken at be- eller afkræfte, om hyben virker antiinflammatorisk. Da GOPO skulle lægge en dæmper på immunforsvaret, er jeg ikke umiddelbart bekymret for, at du forværrer sclerosen ved at spise kogt hyben eller eventuelt et kosttilskud med hyben. Men, jeg kan ikke komme med nogen garantier, for der mangler desværre rigtig megen forskningsbaseret viden omkring, hvordan kosttilskud og naturlægemidler generelt påvirker en sygdom som sclerose.

Det er altid meget vigtigt at have fokus på bivirkninger, når man tager et tilskud, enten på den naturlige måde, som du har valgt ved selv at koge hyben, eller tager et kosttilskud eller et naturlægemiddel. Der er desværre ikke så megen sikker viden i forhold til bivirkninger ved et større indtag af hyben, men i de videnskabelige undersøgelser, som jeg har læst, er der ikke rapporteret om bivirkninger. På nuværende tidspunkt kender man ikke til, at hyben reagerer uventet ved samtidig brug af lægemidler, men det er ikke undersøgt konkret i forhold til den medicin, der anvendes til mennesker med sclerose. Derfor tilråder jeg også altid, at man informerer egen læge og eventuel tilknyttet specialist omkring anvendelse af kosttilskud og naturlægemidler. Du kan læse mere omkring alternativ behandling til patienter, herunder naturlægemidler og kosttilskud i denne pjece: Pjece om alternativ behandling til patienter fra Gigtforeningen.

Skrevet d. 17 august 2014