Gå til hovedindhold

Kognitive problemer og neuropsykologisk undersøgelse

Spørgsmål

Jeg skriver, da jeg oplever en del kognitive problemer, som jeg godt kunne tænke mig at få nogle redskaber til at tackle, såfremt nogle sådan findes.

For at nævne nogle af de problemer, som jeg oplever, kan jeg sige at jeg ikke kan huske mit telefonnummer på kommando – jeg kan i det hele taget ikke svare på noget som helst, hvis jeg er uforberedt. Jeg trykker på den forkerte etage på panelet i elevatoren, jeg finder bilnøglen frem, når det er nøglen til hoveddøren jeg skal bruge, jeg glemmer hvorfor jeg er på vej ind i stuen, jeg kan ikke huske hvad jeg fik til aftensmad i går og en hel masse andre ’småting’ - som er møg rirriterende, men trods alt til at overse.

Sværere er det, at det efterhånden er blevet en større udfordring for mig at deltage i for eksempel møder, fordi jeg har svært ved både at skulle høre efter hvad der bliver sagt og samtidig få formuleret, hvad jeg selv mener om det aktuelle emne.

Denne svære balancegang skyldes primært, at jeg er længe om at finde frem til de rigtige ord og længe om at få formuleret sætninger der udtrykker nøjagtigt det jeg mener. I den seneste tid har jeg desuden flere gange oplevet, at jeg er usikker på, om et ord faktisk har den betydning, jeg tror det har.

Specielt det sidste, er meget frustrerende og næsten parodisk. Ord, og sprog i det hele taget – talt og skrevet – har altid været min lidenskab og jeg har altid været god til det – det var det jeg levede af, før jeg fik førtidspension.

Jeg oplever en gradvis, men absolut mærkbar, forværring af disse ting.

Jeg fik diagnosen sclerose i begyndelsen af 2002. Indtil kort før den tid, var jeg en kompetent sproglig ekvilibrist på mere end 1 sprog. I dag er jeg famlende og usikker, selv på dansk, både på skrift og i tale.

Kan man lære at kompensere for nogle af disse ting? Er der værktøjer til håndtering af situationer som for eksempel. møde-deltagelse? Ville jeg eventuelt kunne få noget ud af en neuropsykologisk undersøgelse, og hvis ja, hvor henvender jeg mig for at få foretaget sådan en?

Svar

Det er meget ubehageligt og trist at opleve at fungere på en anden måde end tidligere, især når det drejer sig om kognitive problemer.

Jeg tror, at du kunne få rigtig meget ud af en neuropsykologisk undersøgelse, med efterfølgende gennemgang af resultatet samt en snak om kompensation. Der kunne måske komme lidt større klarhed over mere præcist, hvor de kognitive ressourcer og svagheder er. Hvor meget spiller for eksempel træthed og hurtig udtrætning ind? Kan nogle gøremål planlægges anderledes, så dine ressourcer udnyttes optimalt m.v.?

Landets neurologiske afdelinger og Scleroseklinikker har ansat neuropsykologer, så der kan du bede din læge om en henvisning.

Der findes også privatpraktiserende neuropsykologer, men så der det egenbetaling. Nogle gange betale kommunen, men det kan nok blive svært, når du får førtidspension. Kommunen betaler ofte, hvis det drejer sin om afklaring af uddannelses- eller erhvervsmuligheder.