Gå til hovedindhold

Kognitive problemer, følelser og stress

Spørgsmål
Jeg fik, for 3 år siden, tilkendt pension, på grund af kognitive problemer.

Mit spørgsmål er, om kognitive problemer også kan være følelsesmæssige? For eksempel i form af, en oplevelse af, angst, utryghed, og stress ved ting man før bare gjorde?

Jeg føler mig utryg, ved at køre bil alene til steder jeg ikke har været før. Jeg føler en slags indre stress ved tanken om at skulle rejse. Hele optakten med at pakke, køre i tog, tjekke ind i lufthavnen og flyveturen giver mig en følelse af stress.

Nogen gange bliver jeg i tvivl om, hvorvidt jeg bare skal tage mig sammen, for ofte kan jeg godt køre hvis der er en anden med i bilen og jeg klarer også at rejse hvis jeg skal.

Jeg har førhen kørt langt uden problemer og jeg har rejst verden rundt. Nu kan en lokal togtur imidlertid gøre mig utryg.

Er det nødvendigt for mig at gå ud over mine indre stress-grænser for at bevare funktionerne, eller er det bedst at følge sin mavefornemmelse?

Jeg føler også stress på andres vegne. Når nogen fortæller mig, at de har et stramt program, føler jeg stress - faktisk bliver jeg lidt stresset på den andens vegne, over at jeg stiller ham/hende et spørgsmål, når nu vedkommende i forvejen må have så utrolig meget at holde styr på.
Svar
Jeg kan ikke svare helt præcist på dit spørgsmål, om at gå ud over stressgrænsen eller at følge din mavefornemmelse.

Blandt andet ved jeg ikke, hvilke kognitive problemer, du har, eller hvor svære problemerne er. Det kan nogen gange være svært at adskille kognitive funktioner og følelser, da de ofte er forbundet med hinanden.

Noget vi husker, er som oftest forbundet med gode eller dårlige følelser. Oplevelser, der er forbundet med neutrale følelser (vi var ikke interesserede eller ikke engagerede), glemmes nok lettere. Følelser som angst og utryghed resulterer ofte i problemer med koncentration og opmærksomhed. Hvis vi er ukoncentrerede og opmærksomheden er rettet mod angsten og utrygheden, så er der større sandsynlighed for at glemme.

Hvad er stress? - det er ofte en stor "rodekasse" af følelser og symptomer.

Prøv at finde ud af, hvad "stress" er hos dig. Måske kan du lære at indrette dig bedre, efter de begrænsninger som sklerosen har givet - og uden at du "lukker flere døre" end nødvendigt.

Måske drejer det sig om at blive bedre til at planlægge og forberede, for eksempel, en tog- eller flytur. Lære, at der er brug for mere planlægning og længere tid til planlægning end tidligere.

Man skal også være opmærksom på, at angst og utryghed kan være årsag til kognitive problemer eller forværre eksisterende kognitive problemer.

Det er en fordel at lære nogle gode kompensationsstrategier.

Men husk: Ting tager tid.

I Københavnsområder er der "Center for Specialundervisning for Voksne (CSV), som tilbyder individuel eller gruppeundervisning, til personer med erhvervet hjerneskade, herunder også personer med multipel sklerose (MS). Undervisningen er gratis. Der findes tilsvarende centre rundt i landet, men centrene har nogle gange et andet navn, i Hillerød hedder det for eksempel "Kommunikationscentret".