Kognitive problemer, attak og formål med gentagelse af neuropsykologisk undersøgelse
d. 22 november 2009

Jeg har haft diagnosen sclerose siden 2002 (har haft symptomer siden 99), hvor jeg startede ud med rigtig manfe attakker og hurtigt endte i kørestol. Kørestolen har jeg dog for længst sluppet igen. Nu består mine problemer "kun" i problemer med blæren, tarmen og dårlige arme - alt sammen noget jeg var vænnet mig til, og som ikke hindrer mig i at leve et godt og aktivt liv.

Inden for de sidste par år har jeg dog oplevet kognitive problemer, hvilket er grunden tl at jeg skriver. De to sidste måneder har der været stor udvikling i mine kognitive problemer, som vedrører: Dårligere hukommelse samt jeg smider ting væk/glemmer ting (jeg er ellers kendt blandt venner for at have super hukommelse, hvilket også er årsag til at jeg tydeligt kan mærke ændringerne).

Derudover døjer jeg også med dårlig koncentration, jeg mister hurtigt overblikket, har en dårligere tale/hakker når jeg taler, har svært ved at genkende ord eller finde det rette ord og sidst men ikke mindst går jeg i stå midt i samtaler med folk.

Jeg føler ikke, at disse gener er kommet som et attak, men føler dog at det hele tiden udvikler sig lidt efter lidt. Det er selvsagt ofte et stort problem for mig, især det med min tale min tale, som gør at jeg ikke har lyst til at tale med fremmede personer.

Jeg er 27 år og får copaxone (har tidligere prøvet rebif og novantrone men måtte stoppe grundet problemer med leveren). Jeg har ikke haft nogen attakker i halvandet år - bortset fra at jeg i slutningen af februar oplevede føleforstyrrelser i benene, der dog er forsvundet igen.

Og nu er der jo så denne her udvikling, som får mig til at tænke på, om der eventuelt skal ændres i min medicin, samt hvad jeg selv kan gøre, for at bedre min situation?

Du skriver, at du gennem de sidste par år har oplevet kognitive problemer, og at problemerne gradvist er forværrede i løbet af de sidste 2 måneder. Måske har det sidste attak i februar alligevel noget med forværringen af de kognitive problemer at gøre, eller måske er der kommet nye skader i hjernen, som kun har givet kognitive symptomer.

Hvis de kognitive problemer forværres som følge af nye skader i hjernen, kan det tage lidt tid, førend personen rigtigt "opdager" den nye funktionsmåde, lærer sig selv at kende på den nye måde, og kan begynde at finde måder til at håndtere situationen på. Psykologiske forhold som for eksempel bekymringer og stress kan også forværre kognitive vanskeligheder, ligesom træthed og hurtig udtrætning kan forværre det kognitive funktionsniveau.

Jeg vil foreslå, at du bliver henvist til neuropsykologisk undersøgelse med henblik på afklaring af dine kognitive problemer, og med henblik på bedst mulig kompensation.

Selvom/hvis du allerede har fået fortaget en neuropsykologisk undersøgelse, vil en ny undersøgelse sandsynligvis kunne vise, om der er sket ændringer i de kognitive funktioner, da en ny undersøgelse kan sammenlignes med den tidligere.


Eventuelt medicinskift skal du tale med din læge om.

Skrevet d. 22 november 2009