Gå til hovedindhold

Koffein og tanker om graviditet

Spørgsmål
Hvordan skal jeg tackle min "afhængighed" af koffeinpiller, når jeg muligvis snart tænker på at blive gravid?

Som det er nu kan jeg, på grund af træthed, ikke leve min dagligdag uden indtagelse heraf.
Svar
Det er flot, at du tænker på dit koffein-forbrug i forbindelse med en eventuel graviditet, idet det kan give nogle problemer.

Mange MS-ramte er storforbrugere af koffein, netop på grund af trætheden. Mange synes nemlig at de foretrækker koffein fremfor de bivirkninger der er forbundet med reel medicin mod træthed, som for eksempel ritalin (som i øvrigt ikke må bruges under en graviditet, på grund af risiko for hjerte- og lungeproblemer hos fosteret). Så mange MS-ramte drikker for eksempel meget cola, kaffe, te eller tager koffein-piller.

Det meste te (undtagen urtete) indeholder 30-80 mg. pr. kop, kaffe indeholder 50-100 mg. pr. kop, en halv liter cola indeholder 75 mg og piller med koffein i indeholder 50-100 mg. pr. pille, afhængigt af mærket. Piller med koffein i, indeholder altid andre stoffer også, som alle frarådes under en graviditet. Specielt "Ergokoffin komb." må man aldrig tage under en graviditet, da det er meget skadeligt for fosteret og giver høj risiko for for tidlig fødsel.

Koffein alene er desværre forbundet med en del problemer i forhold til graviditeten og fosteret:

Koffeinindtag over 300 mg. dagligt kan give fosteret en lidt lavere fødselsvægt, hvilket kan blive et problem hvis man føder for tidligt, hvor barnets vægt er meget afgørende for prognosen. Det kan også være et problem, hvis barnet i forvejen, på grund af andre årsager, har for lav fødselsvægt, så indtaget af koffein resulterer i en endnu lavere vægt.

Men den værste virkning af koffein i forhold til graviditet, er nok abortrisikoen. Der er blevet lavet mange undersøgelser omkring netop dette problem, som alle viser, at der er højere risiko for at abortere, hvis man indtager koffein. Alle undersøgelserne viser, at risikoen øges jo mere koffein man indtager, men de er ikke enige om, hvor meget der skal til før det er skadeligt.

Én undersøgelse fandt, at et indtag på under 150 mg. dagligt ikke gav øget risiko, mens et indtag på over 150 mg. dagligt gav øget risiko. En anden undersøgelse fandt, at op til 3 kopper kaffe dagligt gav 3% større risiko for spontan abort (før 28. uge), 4-7 kopper kaffe gav 33% større risiko og over 8 kopper kaffe dagligt gav 60% større risiko for at abortere. En tredie undersøgelse fandt, at af de kvinder der drak op til 3 kopper kaffe dagligt, fik 15% en spontan abort, mens af de kvinder der drak mere end 3 kopper, fik 19% en spontan abort.

Fødevarestyrelsen i Danmark anbefaler at gravide ikke bør indtage mere end 300 mg. koffein dagligt.

Det er meget hårdt følelsesmæssigt, at gennemgå en spontan abort, uanset hvilken uge man nåede til og uanset om man er rask eller har MS. Selv i 5. uge har mange udviklet følelser for fosteret og opbygget drømme, som så ikke bliver til virkelighed. Det kan være en meget hård process at sige farvel til fosteret og til alle de drømme man havde om hvordan det skulle blive.

Når man har MS, er det desuden ikke hensigtsmæssigt at få gentagne aborter, da immunsystemet efter hver graviditet (hvad enten den ender med en abort eller en fødsel til tiden) bliver overaktivt og øger risikoen for attakker de næste 3-6 måneder efter. Derudover skal man hver gang holde pause i sin medicin, med de risici det giver for attakker. Alle, raske eller syge, har en lille risiko for at abortere spontant, men man behøver ikke at udsætte sig før endnu større risiko, hvis det kan undgås.

I ammeperioden frarådes store mængder koffein også. Koffein går over i modermælken, hvorfor barnet får næsten samme dosis som moderen. Barnet tåler dog mindre mængder end voksne, så mængder som moderen knap mærker, kan hos barnet give samme symptomer som meget store mængder giver hos voksne: Rysten, uro, irritabilitet, hjertebanken, søvnløshed, diarre, mavesmerter og kvalme.

Hvad skal man så gøre med trætheden? Hvis man vælger ikke at indtage koffein under graviditeten, er der nok ikke så meget at gøre - desværre. Nogle vil blive utroligt trætte af at stoppe deres indtag af koffein, mens nogle bliver forbavsede over hvor lille en rolle det egentligt spillede i forhold til hvad de havde troet.

I starten af en graviditet bliver de fleste, raske eller MS-ramte, mere trætte end de er vant til, så starten bliver nok det hårdeste. Men du er helt klart berretiget til at få en sygemelding, fordi du har en øget træthed. Eventuelt kan du måske nøjes med en sygemelding i starten af graviditeten, hvor trætheden er værst, og så se det an, med hensyn til hvordan det kommer til at gå senere i graviditeten, hvor graviditetstrætheden letter. Hvis du er sygemeldt i en periode, kan du sove og hvile alt det du har brug for.

Jeg ved godt, at det ikke er særlig sjovt at sove hele sin tid væk, men en graviditet er en begrænset tidsperiode, og du vender tilbage til din nuværende tilstand igen bagefter. Det bliver måske en udfordring for dig at være gravid, men du må veje det op imod de glæder du får senere, og de ønsker du har til livet og hvad dit liv skal indeholde for dig.

Jeg ønsker dig i hvert fald held og lykke med hvad end beslutning du tager.

Husk at starte på folinsyre 400 mikrogram dagligt fra du prøver at blive gravid. Husk også at sundhedstyrelsen anbefaler at du spiser D-vitamin 10 mikrogram dagligt og jern 40-50 mikrogram dagligt fra 10. uge. Især de to sidste, kan hjælpe med at mindske den træthed man føler under graviditeten.