Gå til hovedindhold

Køb af brugt handicapbil

Spørgsmål

Jeg er ny sclerosepatient - har været syg ca. 1 1/2 år og er 35 år gammel. Jeg har ingen deciderede handicaps - føleforstyrrelser og lidt svimmelhed ind i mellem - men lider i udpræget grad af sclerosetræthed. Jeg udtrættes hurtigt både af fysisk og hjernemæssig aktivitet. Desuden har jeg behov for at sove til middag hver dag for bare at fungere nogenlunde. Det siger sig selv, at det er udfordrende i en hverdag med to små børn, og min middagslur begrænser os meget i forhold til, hvad vi kan foretage os som familie. I den forbindelse har vi fået den idé, at vi kunne skifte den ene bil ud med en minibus, hvor bagsæderne kan lægges ned til en soveplads. På den måde kan vi tage afsted på heldagsture alle 4, og jeg vil også selv blive i stand til at klare længere køreture alene med mulighed for rigtige hvilepauser. Vores familie bor langt væk, og jeg kan ikke længere besøge dem på egen hånd. Minibusser er imidlertid dyre - også de brugte (som det er svært at gennemskue kvaliteten af), og så fik jeg den tanke, at man måske kunne få lov at købe en brugt handicapbil (som jeg læser reglerne kvalificerer jeg ikke til støtte til en sådan). Jeg tænker, at de som oftest vil være behandlet godt og passet på, og ofte er de også nemme at "bygge om" så interiøret passer perfekt. Men hvor finder man de brugte handicapbiler? Jeg har hørt, at de ofte sælges til Polen og Rusland.

Svar

For at kunne købe en brugt handicapbil (en nedstolet bus) uden afgift, er det en betingelse, at du er bevilget støtte til bil. Reglerne om registreringsafgift og fritagelse kan du læse nærmere om her på Retsinformation.dk (§2). Hvor og til hvilken pris det i givet kan lade sig gøre, kan jeg derfor ikke hjælpe dig med, men vil anbefale dig at afsøge mulighederne på internettet, hvor du kan finde forhandlere, der vil kunne vejlede nærmere.Vær også opmærksom på, at en del af bilerne kan have særlig indretning (håndbetjening og lignende).

Som du beskriver din situation er jeg enig i din vurdering af, at du næppe opfylder betingelserne for støtte til bil. Du nævner ikke problemer vedrørende din dagligdag/arbejde. Jeg vil dog ikke undlade at gøre dig opmærksom på muligheden for at kontakte socialrådgiver i Scleroseforeningen, såfremt du har yderligere spørgsmål. Navn og træffetid kan du få oplyst på Scleroseforeningens kontor tlf. 36 46 36 46.