Gå til hovedindhold

Knoglemarvstransplantation

Spørgsmål

Jeg er ret ny med sclerose, men jeg vil gerne høre, hvordan man søger om at komme i knoglemarvstransplantations behandling?

Som jeg læser resultaterne af denne behandling, er effekten god, men man bør behandles før, man bliver hårdt ramt af sygdommen, da tiden efter kemoterapien er hård og kræver en forholdsvis god fysik. Er behandlingen i øvrigt dyr i sammenligning med et langt livs behandling med dyr medicin?

Svar

Knoglemarvstransplantation har tidligere overvejende været brugt til mere fremskreden sclerose, hvor andre muligheder var udtømt, og patienten havde ryggen mod muren og var villig til at løbe risiko for alvorlig bivirkning eller død. Det er rigtigt at tendensen baseret på nyere forskning har været i retning af at behandle patienter i et tidligere stadie, men det er reserveret til patienter med forventet høj sygdomsaktivitet, som typisk har prøvet al anden behandling og fortsat har høj sygdomsaktivitet.

Indtil for nylig var der kun behandlet en patient i Danmark. I de senere år er der kommet mere effektive medicinske sclerosebehandlinger, såkaldt 2. valgsbehandlinger og der er flere på vej. Selv om man har forbedret behandlingsregimet ved knoglemarvstransplantation gennem årene, er risikoen for alvorlige bivirkninger og død stadig til stede ved knoglemarvstransplantation, og der skal være helt særlige grunde til at tilbyde behandlingen. Det er ikke noget man bare gør eller kan vælge at få foretaget. Det er flere ugers indlæggelse man skal forvente, og immunforsvaret bliver væsentligt nedsat  i den periode med risiko for infektioner, så umiddelbart er behandlingen dyr, men livslang behandling med anden attakforebyggende medicin mod sclerose er også dyr, så på den lange bane er sidstnævnte nok dyrere. Men man kan godt forestille sig, at en knoglemarvstransplanteret patient efterfølgende skal have attakforebyggende sclerosemedicin.