Gå til hovedindhold

Kemo ved progressiv sclerose

Spørgsmål

Har et spørgsmål angående primær progressiv sclerose. Min mand fik det konstateret for ca. 3 måneder siden. Hvad er din holdning til kemo? Grunden til jeg spørger, er fordi vi har snakket med to læger på sygehuset, en siger at det er en god ide at prøve, og den anden at det ikke hjælper. De sidste 10 måneder er min mand blevet dårligere gående, og må gå med krykke hjemme, og kørestol hvis vi skal noget uden for hjemmet, og kan heller ikke arbejde mere.

Svar

Det gør mig ondt at høre. Desværre har resultatet af forsøg gennem årene med medicinsk behandling af primær progressiv sclerose været skuffende. F.eks. har man lige afsluttet et stort forsøg med Gilenya, der ikke viste effekt ved primær progressiv MS. Det er også derfor, at du selv på samme afdeling kan høre lidt forskelligt. Virkningen af Mitoxantrone er ikke veldokumenteret i traditionelle behandlingsforsøg. Men man har forsøgt at behandle en lille gruppe patienter med primær eller sekundær progressiv med kemoterapipræparatet Mitoxantrone, hvis der har været en hurtig progression, som det er svært at være vidne til uden at forsøge at bremse det med kemoterapi. Indtrykket er at det har standset forværringen hos nogle af patienterne med progressiv sclerose. Jeg har også oplevet nogle få der ligefrem har fået det bedre.

Man skal veje det op med at alternativet er ingen behandling udover evt. forsøgsbehandling ved primær progressiv MS. Sammenlignet med megen anden kemoterapi ligger bivirkningerne af Mitoxantrone i den lave ende, og jeg ville give det en chance, nu din mand har fået det tilbudt. Da kemoterapien kan påvirke mandens sæd anbefaler man at tage sædprøver fra og nedfryse dem før behandlingsstart.

Der er dog håb for at anden medicin kan virke mod progressiv sclerose, da man i de senere år har fundet at der også er betændelsesaktivitet i hjernen hos den patientgruppe, og det er sådanne læsioner den attakforebyggende medicinen virker på. Det giver blod på tanden til at afprøve forskellige medicintyper ved primær progressiv sclerose. Men der er jo ingen tid at spilde i ventetiden på at resultaterne af forsøget foreligget.