Gå til hovedindhold

Kateter og blærebetændelse

Spørgsmål

Jeg har, på grund af min sclerose, været fast kateterbruger i 15 år. Det betyder at jeg har permanent blærebetændelse med forøget kramper/spasmer, hvilket gør meget ondt, samt bevirker at min min ryg og mine ben bliver meget stive - jeg har derfor meget svært ved at forflytte mig på mit glidebrædt. Samtidig har jeg let forhøjet temperatur. Min urin bliver , og jeg får penicillinkure, afhængig af hvilke bakterier det drejer sig om.

Jeg drikker to glas tranebærsaft og spiser 6 tranebærtabletter hver dag. Jeg har også prøvet Nitruf, som forebyggende lige efter en pencillinkur, men lige lidt hjælper det. Hvis ikke der var så mange ubehalige symptomer, ville jeg helst undgå penicillinen. Er der ikke et eller andet man kan gøre, så jeg kunne undgå dette ubehag?

Svar

Alle kateterbrugere har bakterier i urinen. Det kan ingen penicillinkur forhindre. Penicillin og andre antibiotika medfører derimod, at bakterierne blive modstandsdygtige (resistente) overfor behandling. Derfor fraråder jeg behandling med antibiotika til alle kateterbrugere, med mindre der er tale om infektion med rigtig feber. I stedet anbefaler jeg regelmæssig skylning med saltvand, 1-3 gange om ugen. Formålet er at rense blæren for bundfald. Alle med fast blærekateter har tilbøjelighed til at danne bundfald i blæren. Skylningen skal hvirvle bundfaldet i blæren op, og skylle det ud.

Eftersom du har haft kateter i 15 år foreslår jeg, at du får undersøgt, om du har dannet blæresten. Herudover anbefaler jeg et silikonekateter nr. 16 med 5 ml i ballonen. Kateteret skal skiftes hyppigt, og inden det bliver stift og med belægninger indvendig og udvendig på kateteret. Skiftningsintervallerne er individuelt forskellige, og ligger mellem 1 og 3 måneder. Jeg syntes at du skal fortsætte med tranebær, som måske kan gøre en lille forskel.