Gå til hovedindhold

Karpaltunnel-syndrom

Spørgsmål

Jeg lider af en del føleforstyrrelser i mine hænder - især i den højre hånd. Oplever desuden at mine hænder sover om natten. Slutteligt er mine hænder ofte meget kolde - det minder mest om dårligt blodomløb.

Jeg har fået at vide, at det måske kan være "Karpaltunnel-syndrom". Ja, det har jo ikke noget med sclerose at gøre, eller hvad? Det er da i hvert fald noget med nervebanerne.

Mit spørgsmål er, om man godt kan have sclerose og så samtidig lide af ovennævnte sygdom? Skal man desuden passe på noget særligt, når man har sclerose, hvis man eventuelt skal opereres for ?

Jeg arbejder en del (dagligt) med computer, hvor jeg også arbejder med mus. Måske dette også kan være skyld i de symptomer/gener jeg oplever?

Svar

Mennesker med sclerose kan, ligesom alle andre mennesker, også få Karpaltunnel-syndrom, hvilket er en afklemning af en nerve i håndleddet, der ikke har noget med sclerose at gøre, se eventuelt Sundhedsguiden.

Hvis man har sclerose, kan symptomer på Karpaltunnel-syndrom dog være svære at diagnosticere, hvis man i forvejen har føleforstyrrelser i hånden, eller man fejlagtigt tror man har et attak.

Det er derfor altid en god ide, at blive undersøgt neurofysiologisk (ENG), hvorved man præcist kan måle om og hvor nerven bliver trykket. På den måde sikrer man sig, at at diagnosen stilles på korrekt grundlag og man har desuden et mål for nervens funktion, inden der eventuelt behandles kirurgisk, så man ved tvivl eller eventuelle uheld, siden kan måle effekten af den kirurgiske behandling.

Du skal derfor bede din læge om at henvise dig til ENG, inden du eventuelt søger kirurgisk behandling.