Gå til hovedindhold

Kan vi umyndiggøre min bror

Spørgsmål
Jeg skriver til jer, da jeg har en bror, der er ramt af sklerose.
Han opfører sig temmelig underligt og bruger penge på alverdens ting, bestiller bøger og alle mulige ting fra nettet som koster en formue. For et par år siden spillede han alle sin penge op - plus en del penge mine forældre havde givet ham som arveforskud - på noget spil på nettet.
Han tabt flere 100 tusinde kr., og stod med en kæmpe gæld. Det fik ham til at forsøge at begå selvmord.
Mine gamle forældre på 80 år fik ondt af ham, og de betaler nu hans gæld, men det er temmelig hårdt for dem, da de kun har deres pension at leve af.

Som sagt har min bror brugt hele sin og mine forældres opsparing på spil flere gange. Han bliver ved med at købe alle mulige dyre ting, selvom han ikke har råd til det. I sidste uge købte han en iPhone. Han kan ikke engang bruge den, da hans syn er temmelig dårligt. Så nu skal han betale endnu mere pr. måned, da han har købt telefonen på afbetaling. Da jeg spurgte ham, om han har råd til det, så siger han at det ved han ikke, og at han aner ikke, hvor meget han har på sin konto.

Mit spørgsmål er:
1 - Hvordan kan vi få en gældssanering, da mine gamle forældre ikke kan klare at betale for hans gæld, og han går jo heller ikke på arbejde for selv at kunne tjene og betale sin gæld.
2 - Er det muligt at umyndiggøre ham, så han ikke længere kan låne penge af banken til at købe dyre ting og spille på nettet?
Svar
Der er desværre ikke ret gode muligheder for at få gældssanering, når gælden er stiftet til forbrug – altså fx køb af onlinespil og telefon. Hvis din bror vil prøve at søge gældssanering, så skal han udfylde et skema og henvende sig til skifteretten. Du kan finde skemaet og vejledning på domstolenes hjemmeside:
http://www.domstol.dk/selvbetjening/blanketter/gaeldssanering/Pages/default.aspx
   

Det lyder som om, at der kan være behov for at sætte din bror under økonomisk værgemål.
Et sådant værgemål vil betyde, at en værge hjælper ham med at få styr på hans økonomi. Hvis han fortsætter med at opføre sig økonomisk uansvarligt, kan han også blive umyndiggjort, sådan at han slet ikke selv må/kan disponere over sine egne penge.  

Det er Statsforvaltningen, der tager stilling til ansøgninger om værgemål. Også her skal der udfyldes et skema, og din brors læge skal på banen.
Du kan finde skema og vejledning på Statsforvaltningens hjemmeside:
http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6414   

Jeg håber, at det lykkes for jer at få løst din brors uheldige situation.