Gå til hovedindhold

Kan vaccine starte MS

Spørgsmål
Jeg har tidligere spurgt om risikoen for at udvikle sklerose efter en vaccination (twinrix hep a+b), og vil høre om der er nyt indenfor dette område?

Kan forstå at man i Danmark har indset risikoen for at udvikle sklerose efter H1N1 vaccine og arbejdsskadestyrelsen har givet erstatning til skadelidte. Jeg har set det i tv2 nyhederne i december 2011, og der har været flere skriverier om det i dagspressen - bl.a denne http://nyhederne-dyn.tv2.dk/article.php/id-47108521:har-fået-sklerose-af-h1n1vaccine.html  

Jeg har selv udviklet sklerose efter twinrix vaccine, men har ikke fået medhold i ASK eller patientforsikringen, men vil også gerne høre din holdning til, hvad forskellen er på H1N1 vaccine og twinrix i forhold til udvikling af sklerose?
Svar
Der er fortsat ikke dokumentation for, at vacciner kan starte en sygdom som MS. Hidtil er der så få rapporterede tilfælde, hvor MS er startet efter vaccine, så det ikke overstiger hvad man vil forvente ud fra tilfældighedernes spil. Mig bekendt er der heller ikke tilfælde i Danmark, eller andre steder i verden, hvor man har fundet årsags sammenhæng, mellem vaccination og MS.

Du henviser til et link, hvor Thisted Kommune har ydet erstatning til en kvinde, der blev syg og siden fik MS efter H1N1 vaccine, fordi man anbefalede medarbejderen, at blive vaccineret.
Dermed har man, så vidt jeg kan forstå, ikke erkendt at vaccinen startede sygdommen, blot at kvindens tilstand blev forværret. Som professor Skindhøj fortæller i indslaget, var daværende H1N1 vaccine mere "forstærket", end vacciner normalt er, hvilket udgjorde en speciel risiko for komplikationer, der ikke er tilfældet i dag. Derfor er anbefalingen fortsat, at man skal følge de lægelige råd for vaccination, hvad enten man har MS eller ej.