Gå til hovedindhold

Kan tranebær afhjælpe blærebetændelse

Spørgsmål

Jeg vil gerne spørge, om det er rigtig at tranebærsaft ikke har den virkning mod blærebetændelse, som I troede?

Svar

Det korte svar på spørgsmålet er nej! Tranebær er blevet undersøgt for en række positive indvirkninger i relation til forebyggelse, udvikling og forløb af blærebetændelse som f.eks., at tranebær skulle sænke pH i urinen, og derved hæmme væksten af de bakterier i blæren, der giver blærebetændelse. Og at tranebær skulle kunne forhindre, at bakterier kan sætte sig fast på slimhinden i blæren og dermed give en infektion. Denne viden kommer fra en række enkeltstudier, men ifølge en stor gennemgang af den videnskabelige litteratur i 2012 (et såkaldt Cochrane Library review), har tranebær faktisk ikke nogen målbar virkning. Data kom fra 24 studier med ialt 4.473 forsøgspersoner, og repræsenterede de mest opdaterede, tilgængelige resultater på forskningsområdet. Selv om enkelte af de 24 studier påviste en lille forebyggende effekt af tranebær blev dette overskygget af, at langt størstedelen af studierne ikke så nogen effekt. Dog er der en lille åbning i forhold til gruppen af kvinder med stadig tilbagevendende urinvejsinfektioner, og kun ved anvendelse af koncentrerede kapsler eller tabletter.

Samtidig kan det ikke 100 % udelukkes, at nogle rent faktisk oplever positive effekter af tranebær, da vi genetisk ikke er helt ens. Eksempelvis er der undersøgelser som peger på, at nogen af os har en lidt anderledes slimhinde i urinrør og blære end det store flertal, og her kan tranebær bedre modvirke bakteriernes fasthæftning på slimhinden.

Da tranebær er et rigtig sundt bær, kan jeg ikke se nogen problemer forbundet med, at du forsøger dig med tranebær mod blærebetændelse. Udover at der selvfølgelig er en økonomisk byrde uden nogen garanti for en positiv effekt. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du har tendens til at danne sten i urinvejene (nyresten), kan tranebær øge stendannelsen, samt at tranebær forstærker virkningen af blodfortyndende medicin, hvilket kan føre til alvorlige komplikationer. Og måske var det en idé at supplere med kapsler eller tabletter, for det er ret store mængder koncentreret juice, der skal til; 2 glas af almindelig størrelse om dagen med den relativt store mængde kalorier, der herved følger med, hvis du ikke vælger en kaloriereduceret variant.