Kan Tecfidera bruges til CIS
d. 11 november 2014

Hvordan kan det være, at man ikke kan blive behandlet med Tecfidera på CIS indikation? Hvis man har flere plaques på rygmarven, haft et attak med varige mén samt har mange symptomer på sclerose - undtagen plaques fra hjernen, har I så nogle erfaringer med risikoen for at udvikle en klinisk sikker sclerose?

Hvis man har haft et tilfælde med neurologiske symptomer, som er typisk for dissemineret sclerose og undersøgelsesresultater (MR, rygmarvsvæske og neurofysiologi) også viser tegn på sclerose, stiller man diagnosen CIS.
Det kan på dansk oversættes til klinisk isoleret syndrom, og er en betegnelse for det første formodede angreb (attak) af sclerose. CIS kaldes derfor ofte et "forstadie" til sclerose, men diagnosen kan dog ikke stilles med sikkerhed, før man har haft mindst to attakker, eller at der er set udvikling af nye plak på en ny MR-skanning.

Du kan derfor godt have mange plak på din MR, men hvis der ikke er sygdomsudvikling over tid, kan MS diagnosen ikke stilles. Det har også betydning for behandlingstilbuddet, da det skal bevises videnskabeligt, at lægemidler mod MS også virker i den tidlige fase af sygdommen (CIS). Det er indtil nu kun bevist for interferon-beta (Avonex, Rebif og Betaferon), glatiramer acetat (Copaxone) og for nylig også for teriflunomid (Aubagio). Det er derfor kun disse sygdomsdæmpende lægemidler, der kan bruges til både CIS og MS, hvor de øvrige lægemidler, incl. Tecfidera, kun kan bruges til sikker MS.

Risikoen for at udvike sclerose efter CIS diagnosen er stillet, er ca. 50%  indenfor 3 år, men denne risiko kan nedsættes med ca. 30-50%, hvis man starter sygdomsdæmpende behandling med interferon-beta, glatiramer acetat eller teriflunomid. 
 

Skrevet d. 11 november 2014