Gå til hovedindhold

Kan rysten behandles?

Spørgsmål

Min mand har fået konstateret primær progressiv sclerose for ca. 10 år siden. Det sidste halve års tid er han begyndt at ryste, det er hovedet og hænderne. Har det noget med sygdommen at gøre, og kan man gøre noget ved det?

Og for at det ikke skal være nok, fik han en blodprop i hjertet for 10 dage siden, og derfor pumper hans hjerte ikke for fuld kraft, han blev straks opereret på hospitalet, og fik sat en stent ind i hjertet, så nu er han mega træt, men han ryster også endnu mere nu. Da det kom før blodproppen, tror jeg ikke det er den. Er der noget vi kan gøre, eller er det en del af hans sygdom?

Svar

Rysten, også kaldet tremor, er et symptom ved sclerose, som desværre ofte er svært at behandle. Tremor kan i visse tilfælde dæmpes med tabletterne Rivotril eller Primidon, men disse behandlinger virker ofte sløvende, hvilket nok ikke lige er sagen for din mand. I andre tilfælde kan tabletten Propranolol også hjælpe, afhængig af hvilken type rysten din mand har. I er derfor nødt til, at kontakte hans neurolog, så ryste-typen kan bestemmes, og man kan rådgive bedre vedrørende behandling.