Gå til hovedindhold

Kan overtræning skade

Spørgsmål

Jeg har meget skiftende gangfunktion. Fra tip-top på gode dage til krykker og rollator på dårlige. Jeg synes at have bemærket, at der er et vist mønster. Når benene er gode, går jeg glad i motionscenter eller bare en lang travetur.

Det har ofte vist sig, at når jeg således har (over) anstrengt mig, kommer der efterfølgende en regning i form af rigtig dårlige ben. Det kan varer fra et par dage til en uge. Kan det skade min gangfunktion på lang sigt, at jeg træner eller går i skoven? Kan disse hyppige tilbageslag medføre, at min gangfunktion bliver hurtigere forringet, end hvis jeg ikke gik så meget, men derimod skåner benene? Glæder mig til at læse jeres svar, jeg vil jo gerne gøre alt, hvad jeg kan for at holde mig på benene.

Svar

Jeg mener ikke, at det kan skade dig på lang sigt, at have disse perioder med nedsat muskelfunktion efter, at du har overanstrengt dig. Spørgsmålet er derimod om det er den rigtige måde at træne/bevæge sig på.

Når man har MS har man brug for længere restitutionsperioder efter træning. Jeg forstår godt, at det er dejligt at kunne bevæge sig, når der er kræfter til det, men hvis du så ikke orker noget i flere dage derefter, er det så det værd? Jeg vil anbefale dig, at træne systematisk og bygge muskelstyrken op. Så du skal ikke skåne benene, men træne dem korrekt.

Det er videnskabeligt bevist at styrketræning har en opbyggende effekt på musklerne, og forsøgspersonerne der trænede 3 x ugentlig i 3 måneder oplevede forbedringer. Derfor vil jeg anbefale dig at søge vejledning hos din fysioterapeut, vedrørende hvordan du specifikt skal træne. Hvis din fysioterapeut ikke er helt sikker, har der været en fin artikel i vores fagblad, som beskriver hvordan man skal træne.