Gå til hovedindhold

Kan MS plak give smerter

Spørgsmål
Det er min højre side der er ramt hårdest af MS. Jeg har mange hvide plaks i hjernen, og har observeret smerter i min venstre side af hjernen i perioder, og det bekymrer mig også i relation til MS, om der kan være nogen sammenhæng?
Det er på venstre siden af hovedet og op til issen og frem mod øjet, jeg oplever smerten.
Kan de smerter have relation til de plaks jeg har? Og er det noget jeg skal reager på?

Jeg har ikke smerterne hele tiden, men nogen dage er værre end andre. Er der noget jeg kan gøre for at mindske smerterne. Smerterne føles trykkende og de kommer i bølger. Jeg er blevet MR skannet for ca. 3 mdr. siden, og det viste en plak mere.
Svar
MS kan give smerter, som typisk mærkes i områder, hvor der samtidig er ændret følesans.
Smerterne udvikles som følge af de MS plak, som sygdommen afsætter i central-nervesystemet. Smerterne kan have skarp og jagende karakter eller være sviende, borende eller brændende. De mest effektive midler til behandling af anfaldsvise og jagende smerterne er fx. Gabapentin, Lyrica, Oxcarbazepin (Trileptal eller Apydan) eller Carbamazaepin.

Hvis smerterne er mere konstante og brændende eller svidende, kan man prøve Amitriptylin (f.eks. Saroten) eller Imipramin. Skulle disse behandlinger være uden effekt, kan man også prøve behandling med Marinol, som også har en vis effekt på smerter hos skleroseramte.