Gå til hovedindhold

Kan mine børnebørn få MS

Spørgsmål

Jeg skriver til jer som pårørende til scleroseramte. Min mand har sclerose diagnosticeret som 50 årig. (primær progressiv) Min datter har sclerose diagnosticeret som 23 årig, hun havde mononukleose som 13 årig. (primær progressiv) Hendes datter på 10 år lider meget af børnesår omkring munden. Min svigerdatter er netop diagnosticeret med sclerose. Hun er knap færdig med endelig udredning. En anden af mine døtre blev opereret for benign hjernetumor som 10 årig.

Jeg er ret bekymret for mine børnebørn, specielt nu hvor min svigerdatter har fået sygdommen. Jeg tænker på, at hvis min søn er genbærer, hvor stor er risikoen så for mine børnebørn? Jeg tænker også på, om barnebarnet med børnesår, har øget risiko for sygdommen? Kan man genteste familien, for at be- eller helst afkræfte de bange anelser, man altid går og tumler med?
 

Svar

Jeg forstår din bekymring, men det er desværre ikke muligt at teste genetisk for MS. Der er ingen simpel arvegang ved MS, og foreløbig er der lokaliseret mere end 50 gener, der er associeret med MS, hvor hvert gen giver et lille bidrag til den samlede risiko for at udvikle sygdommen. Som barn af et menneske med MS kan man således ikke være genetisk "bærer", men blot have let øget risiko for at få sygdommen.

Generelt er det sådan med gener og MS, at hvis en forælder har sygdommen, er risikoen for at ens børn får MS øget ca. 10 gange, fra ca. 0,3% til 3%.
Det er dog lang fra sikkert, at din søn har denne særligt øgede risiko, når han ikke har udviklet sygdommen, og selvom hans hustru nu har fået konstateret MS, vil risikoen formentlig ikke være væsentligt øget i forhold til de generelle beregninger. Jeg synes derfor ikke, der er grund til at du bekymrer dig yderligere om dine børnebørns helbred.

Du nævner at et barnebarn har børnesår, hvilket ikke har nogen relation til sclerose og heller ikke øger risikoen herfor.