Gå til hovedindhold

Kan min læge teste CBD-olie

Spørgsmål

Jeg har forstået, at sclerosesymptomer som spasticitet og smerter i visse tilfælde kan behandles med Cannabis og Cannabisolie. Hvad er jeres holdning som læger til, at man afprøver en lille smule af Cannabisolien med CBD, hvor THC'en er fjernet? Man skulle ikke blive skæv, og der er flere grupper på Facebook, hvor der ofte fortælles om de gode effekter af netop CBD-olie. Jeg ville nødigt udsætte mig selv for en dårlig oplevelse, da jeg synes, jeg allerede er rigeligt belastet af sclerosen. Jeg får Tysabri og Fampyra. Kan det evt. have effekter på andre af mine symptomer, venstresidig kraftnedsættelse, gangbesvær, dropfod, dårlig balance, kognitive problemer med hukommelse, opmærksomhed og koncentration?

Svar

De fleste læger er nok nysgerrige efter at vide, hvordan nye potentielle lægemidler virker. Rent professionelt arbejder læger efter en videnskabelig metode, og drejer det sig om afprøvning af et potentielt nyt lægemiddel, som f.eks. CBD-olie, er der en række forskrifter, der skal følges. Alt afhængig af hvilket lægemiddel man tester, og hvilke studier af bivirkninger der skal foreligge mm., skal det i sidste ende resultere i et kontrolleret forsøg, med mange patienter, blinding i forhold til placebo (uvirksomt præparat, f.eks. kalk eller saltvand) og statistisk beregning af effekt. Det er en lang og omkostningsfuld proces, som stort set kun kan mestres, hvis man har en producent, der ønsker at planlægge det hele.
Jeg kan forstå, at man kan købe CBD-olie som naturlægemiddel, og hvis du ønsker at prøve det, er det nemmeste at prøve det den vej rundt, på egen hånd så at sige. Om det vil virke på nogen af dine symptomer, kan jeg desværre ikke sige noget om.