Gå til hovedindhold

Kan man omstøde et uskiftet bo

Spørgsmål
Sagen jeg skriver på baggrund af, drejer sig om et uskiftet bo. Situationen er den, at en unge pige (som er myndig) bor sammen med sin mor, som sidder i uskiftet bo - en ejerlejlighed - efter pigens fars død.

Problemet her er, at hendes mor og dennes kæreste er drikker rigtig meget og derfor lever deres liv på en sådan måde, at den pågældende lejlighed bliver misligholdt.

Kan den unge pige gøre noget for at omstøbe det uskiftede bo?
Svar
Hvis moderen kan siges at foretage et misbrug af det uskiftede bo, så har hun pligt til at skifte med datteren – altså udbetale datteren hendes arv efter faderen. Der skal desværre ret meget til. Manglende vedligeholdelse af en lejlighed er næppe nok. Hvis moderen på den anden side drikker alle pengene op og lader lejligheden forfalde, så skulle der være en chance for at kunne kræve boet skiftet.

Jeg vil foreslå, at datteren i første omgang taler med moderen (hvis det er muligt) om at få boet skiftet. Hvis ikke moderen er samarbejdsvillig, så vil jeg anbefale datteren at kontakte en advokat, som kan hjælpe med at kræve et skifte af boet gennemført. Datteren kan også bede skifteretten om vejledning, men jeg vil tro, at skifteretten også vil anbefale advokathjælp.